Когато чуете думата „авокадо”, какво ви идва наум? Най-вероятно гуакамоле, нали? С изненада ще разберете, че има още много какво да научите за този супер плод. И да, технически погледнато, това е плод.

Екзотичен и изискан
Знаете ли, че има над 400 вида авокадо? Да, точно така. И всички те са различни по форма, цвят и вкус. Авокадото често се нарича „алигаторска круша“ заради формата и грубата зелена кора на някои сортове. И макар понякога да смятаме, че са зеленчуци, те всъщност са плодове—от семейството на горските плодове.
Най-често срещаните сортове са Fuerte и Hass – и двата са много ароматни с вкус на ядки. Северна и Южна Америка държат първенството по отглеждане на авокадо, а в супермаркетите на Централна Европа се продава основно авокадо от южна Испания, Израел, Мексико и южна Африка. Препоръка: както и при всички останали продукти – стремете се да купувате повече местно производство.

Едно авокадо на ден
Без съмнение авокадото е един от продуктите с най-много хранителни свойства. Заради огромните ползи за здравето и важните съставки го наричат супер храна. Дори Книгата на рекордите на Гинес определя авокадото като „най-здравословния плод в света“. Кои са съставките, които го правят толкова полезен? Защо авокадото е толкова „супер“?
Авокадото прелива от ценни хранителни съставки като витамин A, E и авокатин B, алфа и бета каротен и биотин, растителни и ненаситени мазнини.
Приемът на авокадо подобрява здравословното ви състояние и дори външния ви вид, защото е пълно с антиоксиданти. Според различни проучвания този супер плод може да намали нивото на холестерола, както и да стимулира храносмилането и растежа на косата. Той е изключително полезен за здравето и е една от най-чудодейните храни.
Източник: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/

Съвети за ползване на авокадо
Помогнете им да узреят напълно: авокадото узрява чак след като бъде откъснато от дървото. Ако поставите авокадото в хартиен плик с други плодове, естественият етиленов газ, например от ябълките, ще му помогне да узрее по-бързо.
Режете ги внимателно: Твърдата кора и голямата костилка затрудняват разрязването на авокадото. Най-добре е да направите разрез по цялата дължина и след това с ръце да разделите плода на две части. За да извадите костилката, поставете едната половина с костилката върху дъска за рязане с костилката нагоре. Поставете острието на ножа в нея, завъртете ножа и издърпайте костилката навън, след това я пуснете директно в коша за боклук.

Всякакво авокадо, всеки път
Авокадото е изключително универсално. Може да го използвате в почти всяко ястие. В Амстердам има ресторант, в който правят точно това. Всяко ястие от менюто съдържа авокадо. Осмелявате ли се да пробвате и у дома?
Ето някои предложения за вдъхновение:
- 1-во ястие – студена или топла: супа от авокадо
Вкусна пикантна супа, балансирана с лайм и лют сос. - 2-ро ястие – деликатес от Пулия: оречиете (мидички) с песто от авокадо
- 3-то ястие – здравословно изкушение: шоколадов пудинг с авокадо.

Изненадваща съставка за вашата гарнитура
Богатото на вкус кремообразно авокадо е чудесно допълнение към различни гарнитури.
Ориз с авокадо – бял или кафяв ориз с настъргано авокадо е чудесно кремообразно ястие с неустоим вкус.
Пухкаво картофено пюре – добавете авокадо към картофеното пюре за по-кремообразен ефект и повече ползи за здравето.

Изненадващи дипове
Авокадото не е само за гуакамоле. Кремът от авокадо и лайм например е едновременно пухкав и пълен с ароматен сок от лайм. Той е много по-лек, защото не съдържа никакви излишни мазнини.
Опитвали ли сте някога песто от авокадо? Изключително ароматно и с изискан вкус, без да е твърде натрапчиво. Използвайте авокадо, което не е напълно узряло, за да получите малко по-зърнеста текстура. Добавете към пастата малко настърган пармезан и готово.

Шейкове и смутита с авокадо
Авокадото е подходящо за различни шейкове и смутита, защото им придава уникална копринена мекота.
Предлагаме ви три вдъхновяващи идеи:
- Класическа рецепта: вкусен млечен шейк с авокадо – лесен за приготвяне, съдържа само няколко съставки.
- Плодова рецепта: смути от авокадо и манго – приятно и здравословно, енергизиращо.
- Супер здравословна рецепта: смути с авокадо кокос и кейл – впечатляващо и ултра здравословно.