Преди известно време Бил Мъри написа в свой туит: „Шоколадът се прави от какао, което е дърво. Това означава, че е растение. Значи шоколадът е салата.“ Ние харесваме това твърдение – и добавяме, че любимата ни кафява храна оказва огромно положително въздействие върху емоциите, мозъка и психиката ни. Препоръчваме ежедневната консумация на шоколад и не само поради тази причина. Най-добре е да се консумира под формата на нашата шоколадова торта с глазура от тъмен шоколад.
Приятно готвене!
Съставки за форма за торта:
(Ø 20-22 см, около 10 парчета)
- 150 г тъмен шоколад за готвене
- 100 г масло
- 5 яйца (размер M)
- 140 г захар
- Щипка сол
- 3 с. л. какао на прах
- 90 г брашно
- 1 с. л. бакпулвер
- 150 г френско грозде
- 1-2 пресни праскови
- 2 с. л. пудра захар за поръсване
Стъпка 1:
Натрошете шоколада за готвене на малки парчета и го разтопете с маслото над съд с вряща вода.
Съставки: 150 г шоколад за готвене, 100 г масло
Прибори: Дъска за рязане, нож, дълбок тиган, дървена лъжица
Стъпка 2:
Отделете жълтъците от белтъците. С миксера разбийте жълтъците с 60 г захар и солта, докато получите лека и кремообразна консистенция. Смесете какаото на прах, брашното и бакпулвера. Добавете сместа от шоколад и масло към кремообразната смес от жълтъци и продължете да разбивате. Добавете бързо брашното. Разбийте белтъците на сняг. Постепенно добавете останалата захар и продължете да разбивате до пълното разтваряне на захарта. Добавете внимателно разбитите белтъци към сместа с жълтъците.
Съставки: 5 яйца, захар, сол, какао на прах, брашно, бакпулвер
Прибори: Кухненски робот, напр. MUM 5
Стъпка 3:
Изсипете сместа в намазнена форма за торта (Ø 20-22 см). Печете в предварително нагрята фурна на 160°C (140°C с вентилатор, газ 2) около 35 минути (проверете с клечка). Оставете тортата във формата върху решетка, докато изстине.
Прибори: Форма за торта, дървена клечка,
решетка
Стъпка 4:
Измийте плодове. Нарежете прасковите на парчета. Подредете равномерно парчетата праскова и френското грозде върху тортата, поръсете с пудра захар и сервирайте.
Съставки: 150 г френско грозде, 1-2 праскови,
Пудра захар
Прибори: Дъска за рязане, нож, сито
Прибл. за едно парче:
305 kcal
16 г F
34 г CH
6 г P
Време за приготвяне: прибл. 25 минути
Време за печене: прибл. 35 минути
Добър апетит!