Готвене по деликатни и щадящи начини, при които дори витамините „остават за вечеря“.

Начинът, по който приготвяте ястията си, може да окаже силно въздействие върху хранителната им стойност. Това е така, защото много от витамините са чувствителни на топлина и на излагане на въздух – особено витамин C, всички витамини от група B и фолиева киселина. Тази загуба на хранителна стойност се увеличава, когато се готви по-дълго и при по-висока температура. Има обаче много начини на готвене, при които може да се сведе до минимум времето за приготвяне, температурата и необходимото количество вода. Научете повече как да готвите така, че всички полезни витамини да „останат за вечеря“.

Приготвянето на пара е най-деликатният и най-здравословният начин за приготвяне на храна.

№1: Приготвяне на пара.

Приготвянето на пара е най-деликатният и най-здравословният начин за приготвяне на храна. Горещата пара приготвя ястията особено нежно и запазва ценните витамини и минерали в тях. Ароматите се разгръщат напълно, а зеленчуците запазват цвета си. Накратко – ако искате да готвите максимално здравословно, приготвянето на пара е най-подходящо за вас.

Повече информация за уредите за готвене на пара

При приготвянето на грил зеленчуците запазват максимално хранителните си качества, а ястието има неповторим, автентичен вкус.

№2: Приготвяне на грил.

При приготвянето на грил зеленчуците запазват максимално хранителните си качества, а ястието има неповторим, автентичен вкус. За да се запазят повече хранителни вещества, е важно да не готвите продуктите прекалено дълго. Поставете зеленчуците върху тава за приготвяне на грил и ги напръскайте със зехтин. По този начин ще разрушите клетъчните стени на зеленчуците и те ще отделят повече антиоксиданти. Зехтинът от своя страна ще помогне на тялото да погълне повече каротиноиди.

Намерете перфектните аксесоари за приготвяне на грил

Печенето или готвенето на зеленчуците във фурна е чудесен начин да разгърнат богатите си аромати.

№3: Печене или готвене във фурна.

Печенето или готвенето на зеленчуците във фурна е чудесен начин да разгърнат богатите си аромати. Поръсете ги със зехтин или рапично олио, преди да ги поставите във фурната и се насладете на полезните съставки на моркови, картофи, лук и други любими зеленчуци.

Сотиране – начин на приготвяне на ястия, при който продуктите се приготвят в плитък тиган с малко количество мазнина или олио при относително висока температура. Сотирането е подходящо за определени зеленчуци.

№4: Сотиране.

Сотиране – начин на приготвяне на ястия, при който продуктите се приготвят в плитък тиган с малко количество мазнина или олио при относително висока температура. Сотирането е подходящо за определени зеленчуци. Кейлът например съдържа полифеноли, които са микронутриенти с превантивно действие, и каротеноиди, които са мощни антиоксиданти. Тези съставки се запазват при сотиране, но се губят при приготвяне на пара или при варене.

Освен че е по-бързо, готвенето в микровълнова е чудесен начин за запазване на полезни съставки като витамин C в зеленчуците.

№5: Приготвяне в микровълнова фурна.

Освен че е по-бързо, готвенето в микровълнова е чудесен начин за запазване на полезни съставки като витамин C в зеленчуците. В микровълновата фурна ястието се приготвя много по-бързо и запазва всичките си вкусове и аромати.

MyBosch

Безплатна регистрация и много предимства за Вас!

Сервиз

Първокласно обслужване – преди и след покупката.

Пон.- пет. от 08:00 до 20:00 0 700 20 817

Изберете Bosch

Открийте качеството, съвършенството и надеждността.

Магазини

Открийте търговец близо до Вас!