Зеленчуците са продукти, пълни с полезни вещества, и задължително трябва да присъстват на всяко хранене, но всички ние знаем колко трудно и неприятно е да се ядат воднисти, преварени или обезцветени зеленчуци. За съжаление зеленчуците са много чувствителни на топлинна обработка – и за секунди могат да станат от хрупкави и нежни до много лигави и безвкусни.

Ако смятате, че често преварявате зеленчуците – и при преработката губите ценните вещества и витамини – прегледайте нашите полезни съвети как да приготвяте хрупкави, свежи и перфектно сготвени зелени храни.

Заложете на по-прости рецепти

Ако сте начинаещи в кухнята, по-добре избирайте прости рецепти за приготвяне на зеленчуци. Повечето зеленчуци са вкусни самостоятелно приготвени или дори сурови и изискват единствено малко подправки. Само малко сол, зехтин и чесън например ще превърнат кейла и повечето листни зеленчуци в чудесна гарнитура, ако ги приготвите на слаб огън за кратко. По-силните подправки или чили например отнемат деликатния вкус на повечето зеленчуци и трябва да се използват при по-твърди видове като бамя или тиква.

Времето е най-важно

Независимо дали варите, приготвяте на пара или сотирате, най-важно е да следите частовника и цвета на зеленчуците, за да не ги преварите. Те трябва да са хрупкави и нежни и да запазват оригиналните си ярки зелени, оранжеви или жълти нюанси.

За да приготвите броколи на розички,, може да ги варите около 10-15 минути, да ги приготвите на пара за около 5-10 минути или да ги сотирате в тиган около 5-8 минути за идеални резултати.

За приготвяне на нарязани морковипрепоръчваме да ги варите 5-10 минути, да ги приготвите на пара за 4-5 минути или да ги сотирате около 3-4 минути, за да запазите цвета, полезните вещества и хрупкавината им.

За да запазите цвета и да приготвите неустоимо вкусни срязани на четири лилави патладжани, трябва да ги варите около 5-10 минути, да ги приготвите на пара за около 5-6 минути или да ги сотирате около 3-4 минути.

Чушките с цветовете на светофара, нарязани на парче, изглеждат доста твърди, но всъщност омекват много бързо на топлината. Варете ги в продължение на 4-5 минути, 2-4 минути на пара или сотирани (най-добрият начин да запазите сладостта им) за максимум 2-3 минути.

Спанакът е особено труден за приготвяне и може да се развари за секунди. 2-5 минути варене (никога не позволявайте зеления цвят да остане във водата), 5-6 минути на пара или 3 минути сотиране в чесън и зехтин, за да си осигурите хрупкав, вкусен, богат на желязо зеленчук.

Тиквата от друга страна не се преварява лесно и много добре запазва сладостта си. 5-10 минути в тенджера или на пара или 3-4 минути в тигана ще ви осигурят идеалните златистооранжеви парчета за вашата салата.

Листни зеленчуци (бок чой, кейл) се приготвят по-трудно, защото за стъблата им е нужно повече време отколкото за листата. Препоръчваме ви да ги разделите на две и първо да задушите стъблата за около 2-3 минути и след това да добавите листата и да задушавате още 3 минути.

Тиквите, които изглеждат перфектни за Хелоин, наистина имат чудесен вид, но не са предназначени за готвене. Изберете „захарни тикви“ или „тикви за пай“, които са сладки с гладка текстура, и ги пригответе, както приготвяте тиквите „цигулка“, за да разгърнат напълно естествените си аромати.

Зеленчуците са готови, но вашата работа не е приключила – следващата стъпка е да спрете шоково процеса на готвене на зеленчуците. Тази стъпка не е задължителна, но е полезна, ако искате да изненадате с уникално вкусна салата или зеленчуково ястие, и се прилага единствено за приготвени на пара или сварени зеленчуци. „Шокирането“ на зеленчуците помага за запазване на аромата, текстурата и цвета и ви позволява да приготвите зеленчуковото ястие предварително и да го сервирате часове по-късно, без да се притеснявате, че зеленчуците ще увехнат или омекнат.

Първо пригответе ледена баня, като напълните голяма купа с лед и долеете вода, колкото да покрие леда. Добавете ½ супена лъжица сол. След като сварите зеленчуците до желаното състояние, използвайте решетъчна лъжица, за да прехвърлите зеленчуците от съда в ледената баня. Оставете ги да престоят около 1 минута, след това ги извадете и подредете в чиния. Това е най-важното, което трябва да знаете за правилното приготвяне на зеленчуците. Когато зеленчуците са толкова вкусни, със сигурност ще „омитате“ чинията си бързо – и няма да имате проблем да си набавяте повече от петте порции зеленчуци и плодове на ден. Здравето преди всичко!

MyBosch

Безплатна регистрация и много предимства за Вас!

Сервиз

Първокласно обслужване – преди и след покупката.

Пон.- пет. от 08:00 до 20:00 0 700 20 817

Изберете Bosch

Открийте качеството, съвършенството и надеждността.

Магазини

Открийте търговец близо до Вас!