Обичате да печете, но все още имате някои въпроси като: Каква точно е разликата между горния и долния нагревател и какво е значението на температурата във фурната? Как да разбера кога сладкишът ми е готов? Ето отговори на някои от въпросите, които винаги сте си задавали относно фурната.
Отгоре или отдолу? Това е въпросът.
В традиционните фурни топлината се генерира от нагряващите елементи в горната и долната част на фурната. В зависимост от фурната топлината отгоре и отдолу може да се регулира отделно. Повечето фурни в днешно време разполагат с циркулация на въздуха и нагреватели отдолу и отгоре, както и опции за различни комбинации между тях.
Вентилатор за горещ въздух.
В режим на горещ въздух топлината се разпределя равномерно и достига до всички части на храната, защото вентилаторът се върти постоянно във вътрешността на фурната. Циркулиращият въздух е идеален за печене на няколко пици едновременно. Но бъдете внимателни: при този режим ястията изсъхват много по-бързо.
Магическото число 20.
Понякога в рецептите са отбелязани само температурите за готвене с нагряване отгоре/отдолу или с циркулиращ въздух. Имаме решение за вас: като намалите с 20°C температурата за готвене отгоре/отдолу, ще получите приблизителната подходяща температура за фурна с циркулация на въздуха. Например 200°C за нагряване отгоре/отдолу се превръщат в 180°C при фурна с циркулация на въздуха.
Подходящата температура за всяко тесто.
При печене всяко тесто се нуждае от малко по-различно време и малко по-различна температура. Сладкишите с по-висока форма, например кекс, изискват повече време отколкото например бисквитите. За повече и по-подробни съвети прегледайте ръководството за употреба на вашата фурна. А знаете ли, че тестото ви може да втаса по-бързо във фурната? Настройката за размразяване е най-подходяща за този случай, защото температурата не е много висока и създава добри условия за втасване.
И накрая някои допълнителни съвети за перфектния сладкиш.
- Поставете тавата за печене на правилното място. В ръководството за употреба има подробни съвети кое къде е подходящо да поставяте.
- Когато не сте сигурни дали сладкишът ви е идеално изпечен, използвайте клечка за зъби, за да разберете дали е готов. Поставете клечката в тестото и я извадете. Ако по клечката остава тесто, значи сладкишът все още не е готов за вадене.
- Залепват ли бисквитите ви върху хартията за печене? С помощта на готварска четка намажете хартията за печене със студена вода. След това би трябвало да можете внимателно да ги отлепите.
- Благодарение на сензора PerfectBake във фурните от серия 8 на Bosch влагата се следи постоянно, а температурата се регулира автоматично за отлични резултати при печене.