Знаете ли, че... 5 факта за храните, които ще ви изненадат.

В горещите летни дни динята е изключително освежаваща закуска, която не бива да пропускаме. Интересен факт, който повечето хора не знаят, е, че динята съдържа 96% вода и е от семейството на краставицата. Това е само един от изненадващите факти. За още прочетете следващата статия.

Мед: единствената храна, която не се разваля.

Мед: единствената храна, която не се разваля.

По време на археологически разкопки в Египет, откриват нещо напълно неочаквано сред артефактите от гробниците: гърнета с напълно запазен мед на хиляди години. Какво придава на меда това необичайно свойство?

Това е магическа химия, съчетана с изкусната работа на пчелите: пчелите носят определени ензими, които се смесват с нектара от цветовете, променят състава на нектара и се разграждат на прости захари, които се събират в пчелните пити. Ветрилообразното движение на крилата на пчелите и ензимите от стомаха им създават течност, която е едновременно високо киселинна и с ниско съдържание на влага – крайно неблагоприятна среда за развитие на бактерии. С времето медът кристализира заради ниското съдържание на вода, но дори и в това състояние медът е идеален за консумация.

Канела: подправката, която в действителност е кора.

Канела: подправката, която в действителност е кора.

Това е подправка, която използваме непрекъснато, но знаете ли къде расте канелата? За да сме точни, трябва да кажем, че това е вътрешният слой на кората на множество видове вечнозелени дървета, принадлежащи към род „Cinnamomum“. Фермерите, които отглеждат канелените дървета, първо обелват външния слой на кората, а след това и вътрешния — където всъщност е канелата.

След това канелата се изсушава за ползване. Когато се изсуши, тя по естествен път се навива на „масури“. По-късно тези масури се нарязват на пръчици или се смилат на прах, който използваме за приготвяне на сладкиши или солени ястия като супи или гювечи, както и в някои рецепти за месо и пиле.

Какво е общото между ананаса и кашуто?

Какво е общото между ананаса и кашуто?

Ананасът и кашуто растат по доста неочакван за нас начин, преди да станат готови за трапезата ни: много хора смятат, че ананасът расте по дърветата, докато в действителност е целогодишно тревисто растение с листа подобни на палмовите, но без дървесно стъбло. И въпреки че кашуто расте на дърво, ядката е обвита с черупка, разположена в основата на плода, който обикновено се нарича „ябълка“. В много държави, в които се отглежда кашу, „ябълката“ се преработва в желе, плодова напитка, а понякога дори и в ликьор.

Хората и бананите: приличат си много повече, отколкото предполагаме.

Хората и бананите: приличат си много повече, отколкото предполагаме.

Знаете ли, че 50% от ДНК на хората се срещат и в бананите? Това прави ли бананите 50% хора? Или нас 50% банани? Не! Това означава само, че половината от гените ни имат двойници в бананите. Например и при нас, и при бананите има гени, които кодират растежа на клетките, въпреки че не винаги се състоят от едни и същи ДНК последователности.

Хората и млякото: не е им е писано да бъдат заедно.

Хората и млякото: не им е писано да бъдат заедно.

Всички хора са толерантни към лактозата от раждането до края на детството си. Нетолерантност към лактозата се развива, когато тялото не произвежда вече достатъчно лактаза за разграждане на лактозата – това е захар, която се съдържа в млякото и много други млечни продукти. Само 35% от хората, най-вече от северна и централна Европа, продължават да произвеждат лактаза в зряла възраст. И въпреки че повечето от нас пият мляко, голяма част не могат да преработват лактозата след детска възраст.

MyBosch

Безплатна регистрация и много предимства за Вас!

Сервиз

Първокласно обслужване – преди и след покупката.

Пон.- пет. от 08:00 до 20:00 0 700 20 817

Изберете Bosch

Открийте качеството, съвършенството и надеждността.

Магазини

Открийте търговец близо до Вас!