Skip to content
Домакински уреди
MyBosch

Сладък, сладък Великден - изненадайте семейството си с тези вкусни лакомства

Сладкиш с форма на роза в подаръчна кутия

С наближаващия Великден е време да се отърсите от студената зимна унилост, да влезете в пролетта и да започнете да готвите! След Коледа, Великден често е на второ място, когато става въпрос за готвене на сложни, вкусни ястия за семейството и приятелите. Този Великден, ако искате да имате повече помощ в кухнята, бъдете сигурни: ние ви я осигурихме. Дайте на семейството си шанс да се отпусне и да релаксира през тази година с някои интуитивни и удобни кухненски уреди от Bosch, които са идеалните помощници в кухнята за вашите великденски ястия.

Търсите малко вдъхновение, за да създадете перфектното великденско меню? Потърсихме някои впечатляващи традиционни великденски ястия от Полша, Скандинавия, Германия и Великобритания, които могат лесно да бъдат пресъздадени за вашата великденска закуска или брънч. Тези вкусни великденски рецепти от цял свят удържаха изпитанието на времето и гарантирано ще донесат редица комплименти в менюто ви на великденската трапеза. Тук има по нещо за всеки, но най-хубавото е, че те също са чудесни за бързо и лесно приготвяне, за да ви спестят време, без да пестите от вкуса.

Международна селекция от великденски ястия.

Традиционна полска великденска рецепта Zurek с яйца

Нашето пътешествие започва в Полша с много специална супа. Какво общо има според вас между тази полска супа и хлябът с квас? Ръжената закваска или полското име, Zakwas Żytni. Zurek се превежда като "кисела супа от ръж", която отдава почит на киселия вкус, който идва от тази обилна супа. Традиционно сервирана на Великден в много домове в Полша, тази месна великденска супа дори си е проправила път до ресторанти и супермаркети, така че може да и се наслаждават целогодишно.

Рецепта: Zurek (полска супа с квас)
Супа Zurek в купа на маса с великденска украса
Преглед на съставките за супата Zurek в кухня

Приготвяне: 60 мин.

Съставки:
500 мл ръжена закваска
200 г бекон
1 глава лук
1 скилидка чесън
3 стръка къдрав магданоз
2 л бульон
4 наденички
4 яйца
2 ч. л. хрян
1 ч. л. сушен майоран
3 с.л. заквасена сметана
сол
черен пипер
растително масло
ръжен хляб (за сервиране)

Приспособления:
Ръчен пасатор MaxoMixx
дъска за рязане
нож
тиган
голяма тенджера
шпатула
касерола
бъркалка

Пържен бекон за рецепта Zurek в тенджера
Пасирайте супата с ръчен пасатор на котлона

Стъпки:

1. Загрейте фурната на 175°C. Намаслете правоъгълна форма за кекс и поставете хартия за печене, достатъчно дълга, за да виси над късите страни на формата. Разбъркайте брашното, бакпулвера, содата и солта; оставете настрана.

2. Разбъркайте маслото със стайна температура, след което бавно добавете захарта, лимоновата кора и прясната мащерка. Разбийте, докато омекнат и се смесят добре, след което добавете яйцата едно по едно. В малка купа комбинирайте киселото мляко с лимоновия сок и екстракта от ванилия.

3. Изсипете половината сухи съставки в маслената смес, след което добавете киселото мляко. Добавете останалото брашно и разбъркайте, за да се смеси. Изсипете тестото в правоъгълната форма за кекс и печете около 35 минути на 175°C, или докато клечката за зъби, поставена в центъра на хляба, излезе суха. Оставете да се охлади във формата за 15 минути, преди да го обърнете върху охлаждащата решетка.

4. След като хлябът се охлади напълно, можете да пристъпите към приготвянето на лимоновата глазура. Разбъркайте заедно всички съставки до гладка смес. Поставете охладения хляб върху лист хартия за печене и залейте глазурата върху него. Някои фини парченца лимонова кора и прясно откъснати листа от мащерка могат да служат като допълнителна украса върху глазурата. Оставете да стегне, преди да прехвърлите в чиния за сервиране и да нарежете.

Съвет: Важно е да закупите пресни, био лимони за тази рецепта, корите им да не са пръскани и следователно да са безопасни за консумация. Измийте добре лимоните.

Глазирана шунка в британски стил

Традиционна рецепта за Великден глазирана шунка в британски стил на маса

С първото готово ястие, е време да продължите с вкусното основно. Във Великобритания празникът за Великден е непълен без бавно изпечена, глазирана, стъклена шунка. Обикновено сервирана на Великден, тази проста рецепта за печено си струва да се запази завинаги и докато бавно се пече във фурната, има достатъчно време за подготовка за десерта.

Рецепта: Глазирана великденска шунка
Великденска рецепта глазирана шунка от Великобритания
Преглед на съставките за великденската рецепта за глазирана шунка

Приготвяне: 20 мин.
Печене: 35 мин.

Съставки:
2 кг шунка (предварително приготвена с кората)
400 г моркови със зеленина
3 плодчета от хвойна
1 ч. л. семена от кориандър
2 скилидки карамфил
3 зърна черен пипер
1 с.л. горчица
200 мл вода
300 мл портокалов сок
100 мл бяло вино
3 с.л. кленов сироп
1 с.л. сол
100 г масло
картофено пюре (за сервиране)

Приспособления:
Ръчен пасатор MaxoMixx
фурна
дъска за рязане, нож
касерола
съд за печене
сладкарска четка

Набраздете кората на глазираната великденска шунка
Съставките за глазурата на глазираната великденска шунка се смесват заедно

Приготвяне:

1. Загрейте предварително фурната на 180°C. Набраздете кората на шунката с диамантен или решетъчен шаблон. Вкусната шунка е донякъде непълна без печени зеленчуци, така че нарежете морковите, обелете ги и разполовете по дължина.

2. Следва глазурата, която се приготвя супер бързо. Добавете плодчета от хвойна, семена от кориандър, карамфил, зърна черен пипер, горчица, вода, портокалов сок, вино, кленов сироп и сол в купа и пюрирайте с ръчния пасатор. След като сосът стане гладък, прехвърлете го в малка тенджера и загрейте, само за да се освободят и смесят всички вкусове. Варете на умерен огън за около 5 - 10 минути.

3. Покрийте дъното на съда за печене с моркови и масло. Отгоре поставете шунка с кожата нагоре, намажете с глазурата и печете в загрятата фурна за около 30 - 35 мин. Бастирайте с течността от съда за печене на всеки 5 минути. След като кожата стане хрупкава и кафява, извадете шунката, залейте със сокове от тигана и я оставете да почине няколко минути. Нарежете на филийки и сервирайте с морковите. Покрийте с останалата глазура и овкусете със сол и черен пипер. Добър апетит!

Шведски Semlor

Традиционна шведска великденска рецепта- Semlor с пудра захар

За сладък завършек на нашето великденско меню ви предлагаме semlor, шведски специалитет. В Швеция semlor (или в единствено число, semla) първоначално са се сервирали в Масления вторник (известен също като Дебел вторник), ден преди началото на Великия пост. Тъй като обаче този десерт става все по-популярен, сега се яде от Масления вторник чак до Великденската неделя. Тези меки ролки с мая са лесни за приготвяне. Пълнежът им с кремообразен крем и поръсването с пудра захар отгоре ги прави просто неустоими и естествено подхождащи на нашата международна великденска трапеза.

Рецепта: Semlor (сладки за постите)
Великденска рецепта за Selmor (шведски кифлички за постите)
Преглед на съставките за великденската рецепта за Selmo

Приготвяне: 40 минути
Печене: 12 минути
Почивка: 90 минути

Съставки:
20 г прясна мая
120 мл мляко
70 г захар (разделена)
¼ кардамон на прах
2 яйца
320 г брашно
1 ч. л. бакпулвер
¼ ч. л. сол
100 г масло
300 мл сметана
1 пакетче ванилова захар
100 г шам фъстък
300 мл сметана
1 пакетче ванилова захар
100 г шам фъстък
50 г сладкарска захар
300 г малини

Приспособления:
MUM Кухненски робот с бъркалка и кука за тесто
Ръчен пасатор MaxoMixx
фурна
тава за печене
хартия за печене
кухненска кърпа
сладкарска четка
решетка за охлаждане
пош
нож

Пригответе тесто за великденска рецепта Selmor
Пригответе паста от шам фъстък за великденската рецепта Selmor

Приготвяне:

1. Начупете прясната мая в купата на кухненския робот. Добавете мляко, 60 г захар, кардамон, едно яйце и разбийте на пяна. След това добавете брашното, бакпулвера и солта. Поставете куката за тесто и разбъркайте заедно, докато съставките се смесят добре. Постепенно добавете маслото и месете тестото за още 10 минути, или докато омекне и стане еластично. Покрийте с кухненска кърпа и оставете да втаса за около 30 мин.

2. След като тестото почине, разточете тестото и го разделете на 9 еднакво големи парчета върху набрашнена повърхност. Оформете всяко на топка. Прехвърлете ги в тава за печене, застлана с хартия за печене и покрийте с кухненска кърпа. Оставете го да втаса за около един час.

3. Загрейте предварително фурната на 220°C. Разбийте яйцето и млякото заедно и намажете внимателно всяко руло с яйчената смес. Печете 12 минути, или до златисто кафяво. След това оставете да се охлади напълно върху решетката.

4. Междувременно направете пълнежа: разбийте сметаната с ваниловата захар с бъркалката на кухненския робот. Прехвърлете крема в поша. След като кифличките изстинат напълно, отрежете горната част на кифличките и направете малък кладенец с лъжица или вилица. Добавете шам фъстъка, останалата част от захарта и издълбаното тесто на кифличките в мерителната чашка и смесете в паста с ръчния пасатор.

5. Сега е време да сглобите кифличките semlor. Напълнете рулцата с пастата от шам-фъстък, малко малини и сметаната. Шам фъстъците добавят леко орехов вкус и балансират десерта, така че да не е болезнено сладък. Поръсете отгоре малини и накълцаните шам фъстъци и поставете втората част на кифличките. Поръсете със сладкарска захар и се насладете.

Съвет: Докато чакате тестото да втаса, седнете и сварете малко прясно кафе с кафеварката на Bosch или чаша чай с чайника на Bosch. Шведите са известни с любовта си към кафето, но ако предпочитате чай, кифличките semlor си отиват с черен чай или с мек сорт ройбос. Това е добър начин да удължите сутрешния великденски обяд до следобеда или вечерта.

Великденска класика: Морковена торта.

Класическа рецепта за великденска морковена торта за великденски брънч

И накрая, имаме още едно асо в ръкава си: морковена торта, истинска великденска традиция. Винаги е вкусна, непретенциозна и няма нищо общо със салата от моркови. Морковите с добро качество помагат тази торта да бъде влажна и нежна. Сервирайте я за вашата великденска закуска, брънч или дори за вечеря.

Рецепта: Морковена торта
Рецепта за морковена торта за Великден
Преглед на съставките за великденската рецепта за морковена торта

Приготвяне: 30 мин.
Печене: 50 мин.

Съставки:
280 г моркови
7 яйца
70 г брашно
280 g смлени лешници
1 ч. л. бакпулвер
200 г паста от марципан
1 ч. л. смляна канела
100 г захар
¼ ч. л. сол
100 г сладкарска захар
25 г вода
100 г кайсиево сладко
100 г нарязани бадеми
12 моркови от марципан (за украса)
масло (за намазняване)
брашно (за формата)

Приспособления:
Ръчен пасатор MaxoMixxс бъркалка и ренде
MUM Кухненски робот с бъркалка
фурна
форма за торта с подвижен ринг (диаметър 26 см)
белачка
2 малки купички
2 купички
гумена шпатула
тава за печене
хартия за печене
офсетна шпатула

Морковени стърготини за великденска морковена торта в Bosch MaxoMixx
Разбъркване на тесто за великденска морковена торта с миксер Bosch
Печени бадемови стърготини във фурна Bosch за великденска морковена торта

Приготвяне:

1. Загрейте предварително фурната на 170°C отгоре и отдолу. Намажете формата с масло. Измийте и обелете морковите, настържете с кухненския робот (за най-добри резултати използвайте кухненския робот Bosch MUM с приставката за настъргване, за да настържете морковите бързо и равномерно) и оставете настрана. Отделете жълтъците от белтъците.

2. Смесете брашното, лешниците и бакпулвера в голяма купа и оставете настрана.

3. С ръчния пасатор смесете марципана с яйчния жълтък и смляната канела до хомогенна смес. След това прехвърлете в купа. Използвайте ръчния миксер или кухненския робот, за да разбиете белтъците със захарта и щипка сол на твърд сняг. След това постепенно ги добавете в марципановата смес.

4. След това бавно добавете брашнената смес и настърганите моркови. Разбъркайте, докато се смесят добре.

5. Прехвърлете в намазнената форма за торта с подвижен ринг. Печете прибл. 40 мин. Тествайте с клечка дали тортата е готова. Оставете да се охлади.

6. Междувременно, за да превърнете тази скромна торта във великденски шедьовър, препечете малко нарязани бадеми до златисто кафяво. Поставете нарязаните бадеми върху тава за печене, застлана с хартия за печене, и печете за около. 10 мин. Извадете от фурната и ги оставете да се охладят.

7. За глазурата пресейте пудра захар в голяма купа, добавете постепенно вода и разбъркайте заедно, докато стане гъста, но все още наливна смес. След като тортата се охлади напълно, покрийте тортата със сладко от кайсии с помощта на офсетова шпатула, след което добавете глазурата равномерно. За декорация поставете отгоре морковите и украсете краищата на морковената торта с филирани бадеми. Добър апетит!

MyBosch

Безплатна регистрация и много предимства за Вас!

Сервиз

Първокласно обслужване – преди и след покупката.

Пон.- пет. от 08:00 до 20:00 0 700 20 817

Изберете Bosch

Открийте качеството, съвършенството и надеждността.

Магазини

Открийте търговец близо до Вас!