Новите уреди за готвене могат да ви помогнат да формирате нови хранителни навици малко по малко – и хапка по хапка. С наша помощ ще научите за функциите за готвене във фурната и плота, както и как те се поддават на приготвянето на здравословни съставки от нулата, за ястия, които са питателни и вкусни.
Чувството ви е да започнете с топла храна? Това е така, защото готвенето прави храната ви по-лесно смилаема и подобрява усвояването на хранителните вещества. Но много витамини се разтварят във вода и са чувствителни към високи температури, както и към продължително време за готвене. Преди всичко витамин С, всички витамини от група В и фолатите са чувствителни към топлина. Поради тази причина методите, които минимизират времето за готвене, температурата и количеството използвана вода, обикновено са по-здравословни. Тук изследваме различни техники, които запазват хранителните вещества.
Готвенето на пара е здравословната мечта. Варене на броколи на пара при температура над 100°C, запазва до 54% повече хранителни вещества и до 10% допълнително витамин С в сравнение с конвенционалните методи на готвене. 1 В допълнение към нежното запазване на естествената полезност на вашата храна, водната пара създава и страхотна текстура. Вашата риба ще бъде мека и сочна, докато зеленчуците остават хрупкави и сочни. Единственият недостатък е, че не подобрява вкуса по начина, по който го прави готвенето с олио. За щастие има просто решение – маринати, например супена лъжица билково песто или лепкав сос терияки с малко лимонов сок. Смесете вашите зеленчуци и соса в купа, като се уверите, че всичко е добре покрито. И имайте предвид: винаги подправяйте със сол и черен пипер след готвене на пара.
1 Bosch Steam Function Plus в сравнение с готвене във вряща вода, резултати от тестове на университета Хоенхайм 5/2022 и 10/2022.
Фурните Bosch с функцията Steam Plus могат да готвят с водна пара при температура до 120°C. Вашите ястия ще бъдат готови за нула време – картофите са готови до 35% по-бързо, докато зеленият фасул и морковите могат да бъдат в чинията ви едва 50% от обичайното време. 2 Дори ако вашата фурна няма тази функция, пак можете да готвите на пара. Традиционните глинени съдове, като тажини, казуела, донабе или рьомертопфи, абсорбират вода и я освобождават като пара във фурната.
Като алтернатива можете да използвате и вашия плот. Ще трябва да добавите вложка за тенджера за пара със специална решетка, която окачва храната над водната баня, така че да се готви в надигащата се пара. Водата трябва да е дълбока само 1–2 см, така че храната в вложката да не влиза в контакт с нея, дори когато започне да бълбука. След това леко намалете котлона и затворете плътно капака. Вашата храна ще бъде готова за минути.
2 Steam Function Plus сравнена с пара при 100°C, BSH лабораторен тест.
Знаете ли, че можете да използвате вашата фурна или плот малко като закрито барбекю? Въпреки че не трябва да има дим или аромат на пушек, храната ви се готви на същата интензивна топлина. Поради тази причина е важно да използвате специални грил тигани на фурна с решетка, която позволява мазнината да капе в долната тава, така че да не се запали. Каналите в нашата индукционна плоча за котлони с FlexInduction или CombiZone правят нещо подобно. Каквото и да изберете, добрата новина е, че топенето на животинска мазнина по този начин е здравословен начин да се насладите на месото. Също така е добър вариант за зеленчуци, защото повечето витамини ще се запазят, стига да не настроите топлината твърде високо. Покриването на зеленчуците със зехтин също ще помогне за омекотяване на клетъчните стени, освобождаване на повече антиоксиданти и подпомагане на усвояването на каротеноидите.
Поради използваната интензивна топлина печенето на скара обикновено е доста бързо. За да предотвратите захващане на храна, трябва да наблюдавате внимателно и да го завъртите няколко пъти. Частите от вашите зеленчуци, разположени най-близо до топлината, трябва да се овъглят за нула време, докато за по-големите, по-дебели парчета от домашни птици ще отнеме повече време. За да сте сигурни, че се пекат във фурната, без да загорят, ще трябва да изберете по-ниска настройка и да поставите грил тигана на втората или третата решетка. Чрез настройване на времето, температурата и позицията можете също така да приготвите месото си точно както го харесвате. За печене или средно изпичане печете на грила за по-кратък период при висока температура. По-ниските температури и по-дългите периоди ще гарантират, че няма да има розово, когато режете говеждо или агнешко. Същите принципи важат и за тигана.
Печенето може да е с много горещ въздух, но резултатите говорят сами за себе си. При температури от 150°C и по-високи, този метод на готвене на суха топлина карамелизира и покафенява храната, подобрявайки вкуса и създавайки вкусна коричка. Загубите на витамини, включително на витамин С, са минимални при печене, но по-дългото време за готвене може да има по-голямо влияние върху витамините от група В. Имайки предвид това, по-добре е съставките да се пекат за кратко при високи температури, отколкото за продължителни периоди. Нещо повече, по-специално зеленчуците могат да се разпаднат, ако се пекат твърде дълго.
Искате печено с най-много? Богатите на протеини храни, като ястия с месо, риба и яйца, както и зеленчуци и картофи, са забележителни, когато са печени. Тъй като покафеняването зависи от избора ви на масло, това също е от ключово значение за постигането на този та-да момент. Имате нужда от нещо с висока точка на димене, което не съдържа вода, така че да не оставя храната горчива и изгоряла или да произвежда вредни химикали. Гхи (избистрено масло), масло от авокадо, слънчоглед, канола или фъстъчено масло са най-добри. Вашият избор на храни за печене е много по-широк. Ако вашата фурна има Perfect Roast, не забравяйте да използвате термометърът за месо, за да знаете точно кога ястието ви е идеално крехко.
Трябва да готвите в делничен ден? Сотирайте! Всичко, от което се нуждаете за тази лесна техника на котлон, е плитък тиган, малко количество олио или мазнина и относително висока температура. Той е идеален за зеленчуци, като зеле, защото запазва мощните антиоксиданти в тези листни зеленчуци, които биха се загубили при готвене на пара или варене. Гъби, тиквички, моркови, както и много прясна, твърда риба и ивици месо също са подходящи кандидати. Но избягвайте сотирането на кайма, която трябва да е добре изпечена, за да елиминирате всички бактерии.
Самото сотиране е просто, ако имате предвид няколко основни указания. Като за начало нарежете храната на малки лентички или парчета. След това загрейте мазнината. Не забравяйте, че малкото е много. Нуждаете се само от достатъчно, за да смажете тигана. И тъй като сотирането е процес с висока топлина, трябва да използвате само мазнини и масла с много високи точки на димене. Поради тази причина маслото не е идеално и е по-добре със слънчогледово или рапично олио. Когато олиото е горещо, добавете съставките, но не препълвайте тигана. По-скоро правете по-малки порции наведнъж, така че храната да се готви бързо и равномерно. За да постигнете това, ще трябва да обърнете храната или с шпатула, или да я обърнете – като избутате тигана от себе си и след това бързо го дръпнете назад, така че съдържанието да се разхвърчи във въздуха.
Трябва да нахраните (себе си или другите) бързо? Трудно е да се преодолеят кратките времена за готвене на микровълновата. Нещо повече, те запазват хранителните вещества, като витамин С в зеленчуците, както и антиоксидантите в гъбите и чесъна. Нашите фурни от Серия 8 не само разполагат с класическа микровълнова функция за затопляне на чаша мляко, но и интелигентно я комбинират с конвенционални режими на загряване, така че да можете бързо да изпечете или да затоплите ястие. В резултат на това те ще ви спестят време и електроенергия – като същевременно запазват вкуса.
Чакайте малко, пърженето не е ли същото като сотирането? Вярно е, те са много сходни – пърженето в тиган дори използва същото минимално количество олио като сотирането. Но тиганът се загрява на малко по-ниска температура. Това е така, защото храната, приготвена по този начин, включително пилешки гърди, пържоли, свински пържоли и рибни филета, не е нарязана и по-големите парчета се нуждаят от по-дълго време за готвене. Докато това се случи, не искате да изгори отвън. Въпреки това се уверете, че олиото е все още достатъчно горещо, за да може влагата в храната да излезе като пара. Това е важно, за да не попие олиото в храната. И това важи и за другите видове пържене, които използват повече олио:
Плиткото пържене изисква малко повече олио, отколкото пърженето в тиган – достатъчно, за да достигне половината от страните на храната. След това трябва да обърнете храната, така че да се изпече и от двете страни.
Дълбокото пържене изисква достатъчно олио, за да потопите напълно всичко, което готвите. В резултат на това няма нужда да обръщате храната.
Тъй като пърженето с въздух не само драстично намалява калориите, но може също така да намали някои от другите вредни ефекти от пърженето на храна, то стана много популярно. Ако вашата нова фурна Bosch има функция за пържене с въздух, дори нямате нужда от допълнителен уред за приготвяне на чипс от картофи или пресни зеленчуци. Просто поставете тънко нарязани картофи или други зеленчуци върху тавата Air Fry & Grill, добавете малко олио и изберете функцията Air Fry. Скоро ще дъвчете удобно пред телевизора.
Забравете кашата. Запознайте се с вегетарианската си страст.
Знаете, че са добри за вас, но вие добри ли сте към тях? Лесно е да преварите зеленчуците, защото са толкова чувствителни към топлина. Но това не само ги прави неприятно кашави и обезцветени, но и унищожава много здравословни хранителни вещества. Сервирането на свежи, жизнени зеленчуци е преди всичко в тайминга. Независимо дали варите, готвите на пара или сотирате, наблюдавайте внимателно часовника и цвета. С наша помощ ще направите всеки зеленчук възхитителен.
За хрупкави цветчета броколи или ги сварете за 10–15 минути, задушете ги на пара за 5–10 минути или ги задушете в запържено пържене за 5–8 минути.
Нарязани моркови
За да запазите цвета, хранителните вещества и хрупкавостта на морковите, сварете ги за 5–10 минути, на пара за 4–5 минути или задушете за 3–4 минути.
Нарязани на четвъртинки лилави патладжани,
Запазете този красив лилав оттенък, като ги сварите за 5–10 минути, задушите за 5–6 минути или сотирате за 3–4 минути.
Чушките с цветовете на светофара.
За сладко удоволствие задушете за 2–3 минути, в противен случай сварете за 4–5 минути или на пара за 2–4 минути.
Спанак.
Меките листа не са много вкусни. Запържете в чесън и зехтин за 3 минути. Варете само 2–5 минути (без зеленина във водата) или на пара 5–6 минути.
Нарязани тикви.
Запържете за 3–4 минути в тиган, в противен случай гответе в бульон или на пара за 5–10 минути за перфектни резени в салата.
Листни зеленчуци (бок чой, кейл)
Стъблата отнемат повече време от листата, така че ги разцепете и първо обработете стеблата на пара 2-3 минути. След това добавете листата за 3 минути.
Тикви.
Изберете „захарни тикви“ или „тикви за пай“, които са сладки с гладка текстура, и ги пригответе, както приготвяте тиквите „цигулка“.
Ледът поддържа зеленчуците свежи.
Изключихте котлона, но вашите зеленчуци, приготвени на пара или варени, все още се потят. Всъщност те ще продължат да се готвят, докато изстинат. За да сте сигурни, че няма да загубят своя вкус, текстура или цвят, трябва да ги шокирате в ледена баня. Това е просто купа за смесване, пълна с лед, достатъчно вода, за да ги покрие и 1⁄2 чаена лъжичка сол. Трябва само да ги оставите там за минута и те все пак ще придадат приятна хрупкавост на салата, дори ако са добавени само часове по-късно.
Въпреки че мазнините трябва да представляват само малка част от вашата диета, те са от съществено значение да поддържате тялото си като добре смазана машина. Въпреки това някои са по-полезни от други. Като общо правило маслата, които са на растителна основа и са течни, са по-здравословни. Проблемът е, че много от най-здравословните, като зехтина, се разграждат, когато топлината при готвене надвиши тяхната точка на димене – температурата, при която се изпаряват. В процеса те могат да освободят вредни свободни радикали и химикали, които придават на храната изгорял, горчив вкус. За да ви помогнем да изберете масла, подходящи за вашите методи на готвене и вкусовия профил на вашата храна, прегледайте нашия слайдер.
Обикновено жизнено до меко зелено, това масло има мек, орехов вкус и леко плодов аромат на авокадо. Той не само е пълен със здравословни мононенаситени мазнини, но е и с високо съдържание на калий, витамин A, E и D. На всичко отгоре високата му точка на димене от 271°C го прави идеално за готвене за всякакви видове запържване и пържене.
Благодарение на своя лек и неутрален вкус, маслото от златиста рапица обикновено се счита за универсално масло. С високо съдържание на омега 3 и алфа линолова киселина, тази мононенаситена мазнина се счита за по-здравословна от маслата с наситени мазнини или трансмазнини. Освен това рапичното олио има висока точка на димене 204°C и като цяло е достъпно. Препоръчваме да го използвате за общо готвене, но не е добър дресинг, защото е почти безвкусно и няма да добави вкус към вашата салата.
Безцветното, но много ароматно масло, извлечено от кокосовата плът, набра популярност през последните няколко години, защото веганите го използват вместо масло и други животински мазнини. Подобно на тези, то има висока концентрация на наситени мазнини, така че трябва да се консумира умерено. Със своя естествен сладък вкус и ниска точка на димене 177°C, кокосовото масло е идеално както за печене, така и за сотиране на котлона.
Благодарение на много високата точка на димене, царевицата е предпочитаното масло за дълбоко пържене и едно от най-често използваните както в домашното, така и в промишленото готвене. Въпреки че е богато на омега 6 мастни киселини, фитостероли и витамин Е, това силно рафинирано масло се смята за едно от най-нездравословните. То е идеално за дълбоко пържене, приготвяне на маргарин и като заместител на маслото при печене, но мекият му вкус е по-малко привлекателен в дресинга за салати.
Тигани и други съдове за всички кулинарни планове.
С правилните аксесоари успехът се печели. Разгледайте нашата гама от тигани, решетки и други за вашата фурна или готварски плот.
Bosch Service Assistant.
Не оставяйте никакви съмнения с всички тънкости и изходи. Въведете E-Nr. в асистента на уреда и получете цялата съответна информация, свързана с вашия конкретен продукт от ръководства с инструкции до експертно отстраняване на неизправности и съвети за поддръжка.
Когато храната е навсякъде, вашият уред не може да работи по най-добрия начин. С нашите специално формулирани почистващи продукти можете да поддържате фурните, плотовете и аспираторите да изглеждат и работят както трябва.
Ние от Bosch се нуждаем от Вашата помощ, за да подобряваме продуктите и услугите, които Ви предлагаме. За тази цел искаме да разберем Вашето мнение. Бихте ли попълнили това кратко проучване? Няма да ви отнеме повече от минута.
Ние от Bosch се нуждаем от Вашата помощ, за да подобряваме продуктите и услугите, които Ви предлагаме. За тази цел искаме да разберем Вашето мнение. Бихте ли попълнили това кратко проучване? Няма да ви отнеме повече от минута.