Разширете вашата учебна програма за витамините.

Чувството ви е да започнете с топла храна? Това е така, защото готвенето прави храната ви по-лесно смилаема и подобрява усвояването на хранителните вещества. Но много витамини се разтварят във вода и са чувствителни към високи температури, както и към продължително време за готвене. Преди всичко витамин С, всички витамини от група В и фолатите са чувствителни към топлина. Поради тази причина методите, които минимизират времето за готвене, температурата и количеството използвана вода, обикновено са по-здравословни. Тук изследваме различни техники, които запазват хранителните вещества.

Готвене на пара.
Печене на грил.
Печене.
Сотиране.
Приготвяне в микровълнова фурна.
Пържене.

Забравете кашата. Запознайте се с вегетарианската си страст.

Знаете, че са добри за вас, но вие добри ли сте към тях? Лесно е да преварите зеленчуците, защото са толкова чувствителни към топлина. Но това не само ги прави неприятно кашави и обезцветени, но и унищожава много здравословни хранителни вещества. Сервирането на свежи, жизнени зеленчуци е преди всичко в тайминга. Независимо дали варите, готвите на пара или сотирате, наблюдавайте внимателно часовника и цвета. С наша помощ ще направите всеки зеленчук възхитителен.

Близък план на кубчета лед.

Ледът поддържа зеленчуците свежи.

Изключихте котлона, но вашите зеленчуци, приготвени на пара или варени, все още се потят. Всъщност те ще продължат да се готвят, докато изстинат. За да сте сигурни, че няма да загубят своя вкус, текстура или цвят, трябва да ги шокирате в ледена баня. Това е просто купа за смесване, пълна с лед, достатъчно вода, за да ги покрие и 1⁄2 чаена лъжичка сол. Трябва само да ги оставите там за минута и те все пак ще придадат приятна хрупкавост на салата, дори ако са добавени само часове по-късно.

Дървена повърхност с чиния с масло до жълти цветя.

Добре, нека добавим олиото правилно.

Въпреки че мазнините трябва да представляват само малка част от вашата диета, те са от съществено значение да поддържате тялото си като добре смазана машина. Въпреки това някои са по-полезни от други. Като общо правило маслата, които са на растителна основа и са течни, са по-здравословни. Проблемът е, че много от най-здравословните, като зехтина, се разграждат, когато топлината при готвене надвиши тяхната точка на димене – температурата, при която се изпаряват. В процеса те могат да освободят вредни свободни радикали и химикали, които придават на храната изгорял, горчив вкус. За да ви помогнем да изберете масла, подходящи за вашите методи на готвене и вкусовия профил на вашата храна, прегледайте нашия слайдер.

Авокадо, нарязано на две и напълнено с олио от страната без семката, стои до малка купа с олио.

Масло от авокадо.

Обикновено жизнено до меко зелено, това масло има мек, орехов вкус и леко плодов аромат на авокадо. Той не само е пълен със здравословни мононенаситени мазнини, но е и с високо съдържание на калий, витамин A, E и D. На всичко отгоре високата му точка на димене от 271°C го прави идеално за готвене за всякакви видове запържване и пържене.

Бутилка олио с коркова запушалка стои на дървена маса до китка цветя от рапица, вързани с конец.

Рапично масло.

Благодарение на своя лек и неутрален вкус, маслото от златиста рапица обикновено се счита за универсално масло. С високо съдържание на омега 3 и алфа линолова киселина, тази мононенаситена мазнина се счита за по-здравословна от маслата с наситени мазнини или трансмазнини. Освен това рапичното олио има висока точка на димене 204°C и като цяло е достъпно. Препоръчваме да го използвате за общо готвене, но не е добър дресинг, защото е почти безвкусно и няма да добави вкус към вашата салата.

Половин кокосов орех стои до малък стъклен буркан и дървена лъжица, пълна с кокосово месо.

Кокосово масло.

Безцветното, но много ароматно масло, извлечено от кокосовата плът, набра популярност през последните няколко години, защото веганите го използват вместо масло и други животински мазнини. Подобно на тези, то има висока концентрация на наситени мазнини, така че трябва да се консумира умерено. Със своя естествен сладък вкус и ниска точка на димене 177°C, кокосовото масло е идеално както за печене, така и за сотиране на котлона.

Стъклена бутилка олио стои до олющени царевични кочани.

Царевично олио.

Благодарение на много високата точка на димене, царевицата е предпочитаното масло за дълбоко пържене и едно от най-често използваните както в домашното, така и в промишленото готвене. Въпреки че е богато на омега 6 мастни киселини, фитостероли и витамин Е, това силно рафинирано масло се смята за едно от най-нездравословните. То е идеално за дълбоко пържене, приготвяне на маргарин и като заместител на маслото при печене, но мекият му вкус е по-малко привлекателен в дресинга за салати.

Все още имате въпроси? Имаме отговорите.

В течение с точната информация.

Въведете своя E-Nr. и изтеглете ръководството на вашата машина, така че да разполагате с всички специфики на вашия уред на една ръка разстояние.

Изтегляне на ръководството

Тигани и други съдове за всички кулинарни планове.

С правилните аксесоари успехът се печели. Разгледайте нашата гама от тигани, решетки и други за вашата фурна или готварски плот.

Bosch Service Assistant.

Не оставяйте никакви съмнения с всички тънкости и изходи. Въведете E-Nr. в асистента на уреда и получете цялата съответна информация, свързана с вашия конкретен продукт от ръководства с инструкции до експертно отстраняване на неизправности и съвети за поддръжка.

Към Сервизния асистент

Без мръсотия няма проблеми.

Когато храната е навсякъде, вашият уред не може да работи по най-добрия начин. С нашите специално формулирани почистващи продукти можете да поддържате фурните, плотовете и аспираторите да изглеждат и работят както трябва.

MyBosch

Безплатна регистрация и много предимства за Вас!

Сервиз

Първокласно обслужване – преди и след покупката.

Пон.- пет. от 08:00 до 20:00 0 700 20 817

Изберете Bosch

Открийте качеството, съвършенството и надеждността.

Магазини

Открийте търговец близо до Вас!