Най-добрият начин за замразяване на храна
По принцип кутиите за фризер с вакуумни капаци са идеални за замразяване на храна. За зеленчуците използвайте пликове за замразяване с цип или затягащи скоби. За яхнии и супи заложете на стъклените кутии. Когато е възможно, замразявайте малки порции. Супи, бульони или нарязани подправки могат да се замразяват като кубчета лед. Тези „кубчета лед“ се разтопяват много бързо и са в подходящ размер.
Колко дълго може да се съхранява храна във фризера
до 6 месеца | до 8 месеца | до 12 месеца | |
---|---|---|---|
Риба | |||
Пиле, месо | |||
Колбаси | |||
Зеленчуци, плодове | |||
Сладкиши, торти | |||
Готови ястия |
Какво да слагаме във фризера и какво не
Съхранявайте храната, която искате да замразите, далеч от храната, която вече е замразена. Следните храни са подходящи за замразяване: печени ястия, риба и морски дарове, месо, дивеч, пиле, зеленчуци, плодове, подправки, яйца без черупки, млечни продукти, например сирене и масло, готови ястия и остатъци от храна, например супа, яхния, сготвено месо и риба, картофени ястия, суфлета и десерти. Следните храни НЕ са подходящи за замразяване: зеленчуци, които обикновено се консумират сурови, например маруля или червено зеле, яйца с черупки, грозде, цели ябълки, праскови и круши, твърдо сварени яйца, кисело мляко, подквасено мляко, заквасена сметана, прясно сирене и майонеза.
Няма опасност от изгаряне при замразяване
Изгаряне при замразяване е когато има твърде много въздух в опаковката на замразения продукт. Например повърхността на месото изсъхва в засегнатите участъци и се появяват бели или сиви петна. Храната не е развалена, но променя вкуса си. Старайте се да използвате подходящи опаковки, за да избегнете изгаряне при замразяване.
Съвети за правилно замразяване
Благодарение на настройката „Ваканция“ може да заминете с чиста съвест. Когато активирате тази функция, вашият хладилник ще поддържа температура около +14°C в отделението за охлаждане и около -18°C във фризера. По този начин замразената храна е добре защитена и в същото време се съкращава разходът на енергия в хладилната част.