Съставки:
За блата:
200 г маслени бисквити
125 г масло
Сокът и кората на един лимон
Канела на прах
За пълнежа:
45 г желатин на кристали
700 г йогурт
700 г бита сметана
4 десертни лъжици мед
120 г пудра захар
Кората на един портокал
За глазурата:
3 портокала
Натрошен шам-фъстък
Начин на приготвяне:
Вземете маслените бисквите и ги натрошете в купа. Разтопете маслото и го смесете с натрошените бисквити. Добавете канелата на прах, лимоновия сок и лимоновата кора и разбъркайте добре. Покрийте дъното на форма за торта (диаметър около 26 см) с хартия за печене и намажете пръстена с мазнина. След това с притискане оформете блат от бисквитената смес на дъното на формата и я оставете да се охлажда в хладилник поне 30 минути.
Смесете йогурта с желатина, добавете меда, пудрата захар и настъргания портокал. Разбийте сметаната и я добавете към сместа. Разпределете равномерно получения крем върху блата. Оставете сладкиша да престои в хладилника през нощта или поне 8 часа. Обелете и нарежете портокалите на парченца и ги разпределете върху сладкиша. Поръсете с натрошения шам-фъстък.
Поднесете и се наслаждавайте на тази превъзходна тарта!