Опасно ли е да се претоплят спанак и гъби?
Това е мит, който отдавна е развенчан. Но все пак трябва да се придържате към определени правила. Вареният спанак и варените гъби трябва да се охладят бързо, да се съхраняват покрити във вашия хладилник и да се затоплят не повече от веднъж. Бебетата и малките деца не бива да ядат претоплен спанак. Защо? Защото добрите нитрати се превръщат в нитрити при стайна температура, което може да предизвика отравяне от храна при най-малките.
Токсични ли са зелените части на домата?
Зелените части на неузрелите домати съдържат соланин. В малки количества той не е вреден, но в по-големи дози може да предизвика главоболие или гадене. А още по-големите количества са направо опасни. Затова е най-добре да изрязвате зелените части или да оставяте зелените домати да узреят и да станат червени.
Винаги ли е най-добре продуктите да са пресни?
Въпреки че пресните плодове и зеленчуци са най-предпочитани, те често изминават дълъг път, преди да стигнат от полето до магазина. А по пътя си губят много от своя витамин C. Степента на свежест зависи и от времето, прекарано на склад, от начина на съхранение и от температурата, при която са съхранявани. Замразените храни често са добра алтернатива, тъй като са замразени непосредствено след откъсването, което означава, че са се запазили голяма част от естествените съставки, като витамин C например.
Всички мазнини ли са вредни?
Факт е, че мазнините имаха лоша репутация, но това започна да се променя с времето, защото те всъщност са важен източник на енергия. Въпреки това трябва да се стремим да приемаме здравословни мазнини. Зеленчуците съдържат ненаситени мазнини и са предпочитани пред повечето наситени животински мазнини. По принцип колкото по-ненаситени са мазнините, толкова по-ценна е храната. Например мазните риби, като сьомгата, и зехтинът са с високо съдържание на ненаситени мазнини и са едни от „добрите“ храни с мазнини.
Цитрусовите плодове ли съдържат най-много витамин C?
Цитрусовите плодове по принцип се считат за най-големият източник на витамин C. Но витамин C се среща в почти всяка храна. Може да направим сравнение между лимона, който съдържа около 50 мг витамин C на 100 г, със 100 г шипка, която съдържа 1250 мг витамин C, или ягоди, съдържащи около 65 мг, чушки – около 100 мг и зеле – 105 мг на 100 г. Ако нямате портокали и лимони у дома, винаги може да ги замените със зеленчуци.