Качествените кожени дрехи и тапицерия могат да са скъпи и се нуждаят от специални грижи, за да изглеждат фантастично по-дълго време. Събрали сме няколко отговора на някои от големите въпроси за грижа за кожата, защото всъщност не е толкова сложно, колкото си мислите.

Научете повече за кожата

Запознайте се с кожата

Преди да започнете да се грижите за кожата, трябва да сте наясно с какво си имате работа.

Обработената кожа се дели на три класа, които се определят отчасти от вида на необработената кожа и от обработката, през която е преминала. Да знаете какъв вид кожа е вашата е първата стъпка към това да знаете как да се грижите за нея.

На върха на класацията е пълнозърнестата кожа. Направена от горния слой на необработената кожа, тя не е шлифована или полирана, така че запазва красивата си естествена повърхност и шарка. Тя е и по-издръжлива, което я прави едновременно по-скъпа и по-желана.

Следваща по ред е лицевата кожа. Леко шлифована, за постигане на гладка и равномерна повърхност, тя често се използва за производството на висококачествени стоки като луксозни чанти и портмонета.

И накрая, имаме автентична кожа. Направена от кожа, която е била разделена неколкократно, тя е шлифована и щампована със зърнест релеф, за да наподобява висококачествена кожа. Допълнителната обработка я прави по-слаба, така че „автентичното“ изделие вероятно няма да е много издръжливо и не се препоръчва за ежедневна употреба.

Не давайте на това петно да попие

Не давайте на това петно да попие

Петната са най-големият враг на кожата – почиствайте разлятото веднага, за да не попие навътре.

За водоразтворими петна, като плодов сок или безалкохолно, попийте мястото с чиста, суха (или леко влажна) микрофибърна кърпа.

За мастноразтворими петна, като масло или лосион за тяло, изтрийте мястото с чиста, суха кърпа, а остатъчното петно трябва бавно да изчезне с времето.

За особено упорити петна най-добре потърсете професионална помощ. И дори не си помисляйте да използвате обикновени почистващи средства, които най-вероятно ще влошат положението.

Използвайте балсам за кожа и избягвайте пряката топлина

Използвайте балсам за кожа и избягвайте пряката топлина

Също като собствената ви кожа, кожените изделия имат нужда от малко овлажняване, за да запазят мекотата и гладката си повърхност. Нанасянето на балсам за кожа веднъж-два пъти годишно ще се отрази великолепно на кожените мебели, дрехи и аксесоари – и дори ще удължи живота им. Освен това съставките в балсама са страхотни за премахване на упорити замърсявания – само не забравяйте да пробвате избрания от вас продукт на малка площ на по-незабележимо място, за да не се обезцвети изделието.

А щом кожата може да изсъхва, логично е, че продължителното ѝ излагане на висока температура е недопустимо. Кожата трябва да се държи далеч от печки, климатици и пряка слънчева светлина, а когато не се използва, в идеалния случай трябва да се предпазва с леко покривало, за да не изсъхва и да не се напуква.

MyBosch

Безплатна регистрация и много предимства за Вас!

Сервиз

Първокласно обслужване – преди и след покупката.

Пон.- пет. от 08:00 до 20:00 0 700 20 817

Изберете Bosch

Открийте качеството, съвършенството и надеждността.

Магазини

Открийте търговец близо до Вас!