Бялото: то е класическо, универсално, отива на всичко и е задължително за всеки гардероб. От простата тениска до елегантната риза, бялото е подходящо за почти всеки повод. Минусът: бялото може да посивее или пожълтее с времето – а петната няма как да се скрият.

Ето нашите топ съвети как да поддържате белите изделия като нови.

Перете белите изделия отделно

1. Перете белите изделия отделно

Колкото и да е изкушаващо и пестящо време, прането на всички дрехи заедно ще доведе до потъмняване на белите дрехи с времето. Малко по малко цветните изделия пускат от боята си в процеса на прането. Молекулите на боята се смесват с останалото пране, а белите дрехи губят от блясъка си. Ако искате да запазите чистия им и свеж вид, винаги перете белите изделия отделно.

Дайте им слънце

2. Дайте им слънце

Слънцето има естествени избелващи свойства, така че окачването на белите дрехи на слънце е фантастичен и екологичен начин да поддържате блясъка им. (По същата причина е добре да избягвате да оставяте цветни или шарени дрехи там, където слънцето може да им навреди!)

Атакувайте петната фронтално

3. Атакувайте петната фронтално

Нищо не съсипва белите дрехи така, както едно ярко петно. Ако обработите покапаното от храна или напитка максимално бързо, преди да сложите дрехата в пералнята, с късмет ще се разминете с петното.

Изплакнете го, а след това обработете мястото с препарат за премахване на петна, като ензимен препарат или кислородна белина, като първо погледнете етикета на дрехата. И помнете да пробвате избрания от вас продукт върху част от дрехата, която не се вижда, преди да обработите цялата дреха.

Някои от пералните Bosch имат специални програми срещу петна (AntiStain) или опции срещу петна, които могат да се избират като допълнение към програмите за нормално пране. В този случай не е нужна ръчна обработка, нито специален препарат, а машината ще настрои прането към особеностите на петното и ще го отстрани надеждно и напълно автоматично.

Отървете се от петната от пот

4. Отървете се от петната от пот

Бледите петна от пот могат да изглеждат доста непривлекателни. Но добрата новина е, че те всъщност са лесни за третиране: Програмите на пералните Bosch са създадени така, че да отстраняват петната от пот без досадна предварителна обработка.

Използвайте оптически изсветлители

5. Използвайте оптически изсветлители

Оптическите изсветлители пречупват лъчите от ултравиолетовия спектър така, че да увеличат синята светлина, която виждате, и да намалят жълтата. Затова използвайте препарат, който съдържа оптически изсветлител, и белите ви дрехи ще изглеждат по-ослепителни, отколкото са.

Не претоварвайте пералнята си

6. Не претоварвайте пералнята си

Общото правило е – спазвайте точния обем за всяка програма. Програмата за памук на 60 или 90 градуса, например, може да се напълни догоре. Белите дрехи се нуждаят от добро, цялостно изпиране, за да са в топ кондиция. Ако удържите на стремежа да набутате всичко вътре, ще дадете повече място на водата и препарата да циркулират и да отстранят повече мръсотия – особено ако изберете програма с намален обем. Първо намерете правилната програма, после погледнете подробните описания в ръководството ви. Резултатът: Нула усилия, перфектно чисто пране.

Сложете правилната доза

7. Сложете правилната доза

Ако сложите повече препарат или омекотител в прането, той ще покрие дрехите с остатъчен слой, който действа като магнит за замърсяването. Затова се уверете, че слагате точната доза.

За да сте напълно спокойни? Изберете пералня Bosch с дозираща технология i-DOS. Системата за автоматично дозиране определя и отделя идеалното количество препарат, за да бъдат вашите дрехи възможно най-чисти.

MyBosch

Безплатна регистрация и много предимства за Вас!

Сервиз

Първокласно обслужване – преди и след покупката.

Пон.- пет. от 08:00 до 20:00 0 700 20 817

Изберете Bosch

Открийте качеството, съвършенството и надеждността.

Магазини

Открийте търговец близо до Вас!