Прането – не е нещо трудно. Но с всичките правила за различните материи и влакна може да стане донякъде объркващо. Правилото е: следвайте указанията на етикета на дрехата и ще запазите дрехите си в отлично състояние, но ние сме ви подготвили и бърз наръчник за улеснение при прането на най-често използваните материи.

Следвайте нашите прости правила, за да постигнете най-добри резултати.

Памук

1. Памук

Меко, свежо, абсорбиращо и здраво, памучното влакно е едно от най-често използваните. Повечето памучни дрехи обаче се свиват с 5 – 10% при първото пране – полезно е да го знаете, ако носите междинен размер дрехи.

Как да перете: Като цяло е най-добре да използвате програма за памук с универсален перилен препарат. Но ако става дума за бебешки или детски дрехи, ние препоръчваме да използвате програмата за бебешки/детски дрехи.

Лен

2. Лен

Ленът се добива от растението лен и е лек и изключително дишащ, което го прави прохладен и удобен за носене, дори в най-топлия климат.

Как да перете: за дрехи използвайте програмата за деликатно пране, а програмата за памук – за домакински изделия като покривки.

Коприна

3. Коприна

Удивително фина, но и здрава, коприната се прави от копринените буби и има изящен деликатен блясък. Тя абсорбира много влага и задържа формата си, но отслабва значително при намокряне, така че с нея трябва да се борави внимателно.

Как да перете: използвайте програма за деликатно пране или коприна с мек перилен препарат.

Вълна

4. Вълна

Мека и топла, всеки избира вълната, когато времето застуди. Още повече, че тя е устойчива на петна, замърсявания и намачкване. Чистата вълна обаче може да бъде доста скъпа, така че си заслужава допълнителната грижа.

Как да перете: : химическо чистене, ръчно пране с препарат за вълна или програма за вълна в комбинация с препарат за вълна.

Найлон

5. Найлон

Първото синтетично влакно, разработено за пазарна употреба, найлонът е устойчив, гъвкав и бързосъхнещ, което го превръща в универсален избор за бански и спортни дрехи.

Как да перете: използвайте програма за синтетика или "Лесна грижа" (Easy Care) с течен перилен препарат, който не съдържа избелващи съставки.

Полиестер

6. Полиестер

Полиестерът не е дишаща материя, но за сметка на това има голяма устойчивост на мачкане и способност да запазва формата си. Освен това съхне изключително бързо.

Как да перете: използвайте програма за синтетика или "Лесна грижа" (Easy Care) с течен перилен препарат.

Вискоза

7. Вискоза

Полусинтетично влакно, получено от целулоза, вискозата пада грациозно и е мека и копринена на допир. Гладките ѝ влакна не позволяват върху нея да се задържат замърсявания и не се уврежда от химикали или изпотяване.

Как да перете: използвайте програма за деликатно пране или коприна с мек перилен препарат.

Дишащи материи

8. Дишащи материи

Притеснявате ли се да перете устойчиви на атмосферни влияния дрехи, напр. спортни и връхни дрехи с мембранна технология, като ценното ви висококачествено яке с мембрана "Гортекс" (GoreTex)? Вече не е нужно да се тревожите. Препоръчваме прането на тези специални материи с по-малко перилен препарат.

Как да перете: Използвайте програмата за връхни дрехи и специален препарат за GoreTex, който предпазва циповете и шевовете.

Пухени изделия

9. Пухени изделия

Дрехите и завивките с пълнеж от пух имат нужда от допълнителна грижа. За да увеличите издръжливостта им, важно е да ги почиствате от време на време със специален препарат.

Как да перете: използвайте програмата за пухени, деликатни или вълнени дрехи, тъй като това е материя от животински произход.

MyBosch

Безплатна регистрация и много предимства за Вас!

Сервиз

Първокласно обслужване – преди и след покупката.

Пон.- пет. от 08:00 до 20:00 0 700 20 817

Изберете Bosch

Открийте качеството, съвършенството и надеждността.

Магазини

Открийте търговец близо до Вас!