Много хора не осъзнават колко много храна изхвърлят. Но количеството храна, което се изхвърля всяка година, е повече от достатъчно, за да се нахранят всичките почти 1 милиард гладни хора на планетата. Така че какво могат да направят хората, които по принцип изхвърлят много храна? Bosch ви представя топ 10 идеи как да избегнете изхвърлянето на храна и да управлявате ефективно хранителните продукти от начало до край.

Бележка с важна информация
Забравили сте кога сте отворили бутилката с мляко? Просто напишете върху нея датата. Така ще избегнете изхвърлянето на съдържанието на отворени кутии, бутилки или опаковки.

Размерът има значение
Измервайте или претегляйте храната, за да преценявате какво количество ви трябва. Най-вероятно всички ние знаем какво е да готвиш два пъти повече спагети от необходимото.

Първо изяждайте по-старата храна
Полезно е да поставяте прясно закупената храна в задната част на шкафа, за да знаете, че първо трябва да се консумират по-старите продукти. Същото важи и за хладилника.

Пазарувайте разумно
Оставете мозъка да си почива – направете списък за пазаруване и следете с какво разполагате в килера. Така няма изведнъж да се окажете с препълнен килер, в който половината от продуктите са с изтекъл срок.

Студено, студено, по-студено
Останала ви е храна от вечерята? Приберете я навреме в хладилника! Охлаждането предотвратява образуването на вредни микроорганизми и развалянето на храната.

В буркана
Кухнята не е кухня без буркани. Използвайте ги за мариноване и консервиране. Междувпрочем бурканите са и чудесна декорация за кухнята.

Подходящи заместители
Понякога няма нужда от специални съставки, ако успеете да намерите подходящ заместител в килера.

Белене на зеленчуци
Не изхвърляйте обелките от зеленчуците – използвайте ги, за да приготвите плътен зеленчуков бульон. Така ще имате под ръка чудесна основа за неустоимо вкусна супа.

Замразяване на сос
Понякога може да ви потрябва малко количество сос. Пробвайте да замразите остатъците от сос във форма за лед. Лесно можете да ги извадите и да ги размразите по всяко време.

Обяд от остатъци
Проявете творчество и веднъж седмично пригответе обяд от всичко, което е останало в хладилника, например вкусно азиатско ястие с ананас и ориз. Това е чудесна възможност да покажете скритите си творчески заложби. И да спасите храната от изхвърляне.