Вашето ръководство за това как да съхранявате виното и да намерите подходящата температура за сервиране.
Никой не желае виното да се развали преди дори да е имал възможност да му се наслади. Но за съжаление не всеки има своя лична винарска изба с перфектни условия за съхранение на виното у дома. Така че, за да съхранявате любимите си бутилки, без да копаете ново мазе, ето кратко ръководство за това как да съхранявате червено вино, бяло вино - и всичко останало.

Светата троица за съхранение на виното: влагата, слънцето и температурата.
Казват, че всичко хубаво идва на три. А за вашето перфектно съхранение на виното това не може да е по-вярно. Идеалните условия за съхранение на виното силно зависят от преобладаващата влага, излагането на слънчева светлина и възможните температурни колебания. В най -добрия случай мястото ви за съхранение на виното е влажно, но не прекалено влажно, студено, но не твърде студено и не на последно място- сравнително тъмно. Защо?

Как влияят на съхранението на виното.
Липсата на влага може да изсуши корка, а твърде многото влага може да предизвика мухъл. Ако се съхранява на твърде студено, виното ви може да замръзне, ако се съхранява на прекалено топло, случайно ускорявате процеса на отлежаване. Ултравиолетовата светлина, като слънчевата светлина, може да увреди вкусовете на виното и дори най-добрите вина, изложени на кислород, се развалят за 3 до 5 дни. Освен това е желателно да се избягват резки промени в температурата и, ако е възможно, всякакви вибрации - например на сушилни или перални машини. С две думи: съхранението на вино у дома е сложна задача. Но определено си заслужава да поддържате вината си перфектни и готови за сервиране.

Температурата: Ключът към перфектното съхранение и сервиране на вино. Ето вашето ръководство за температурата на бялото и червеното вино.
След съхранението идва ред на сервирането. Ключът да се насладите на перфектни резултати и при двете е намирането на правилната температура. Тук обаче става малко сложно, защото всяко вино изисква собствена температура при консумиране. Перфектната температура на бялото вино, напр. е някъде между 5 и 14 градуса по Целзий, идеалната температура на червеното вино може да варира от 12 градуса чак до 18 градуса по Целзий. За да ви улесним, ето кратък преглед на най-често срещаните видове вина и тяхната идеална температура за консумация:


P.S .: Ето един таен трик за съхранение на виното, за да запазите червените и белите вина готови за сервиране на едно място.
Ако прочетете графиката с информация по-горе, става много ясно, че не можете да съхранявате белите и червените на едно и също място. Поне не готови за сервиране. Идеалните температури за консумация просто варират твърде много. Има обаче решение: Витрина за вино от Bosch. С до две температурни зони можете да съхранявате всичките си любими бутилки готови за ползване по всяко време - и да консумирате колекцията си по съвсем нов начин. Наздраве!