Азиатската супа с вегетариански кнедли в купа на дървена дъска върху масата.

По цял свят различните култури и хора имат свои, типични есенни ястия. Но защо да не опитате нещо ново тази година? Представяме ви: Любимите есенни ястия в света - с един замах. Ние ви предлагаме най-добрите и еднакво вкусни вегетариански/вегански алтернативи за най-предпочитаните ястия с месо по цял свят. Така че, пригответе дъските за рязане и кухненските ножове: Време е да започнете да готвите.

Германия: Страната на любителите на шницел.

Въпреки че оригиналната рецепта за любимото ястие на германците за всички времена е от Виена, Австрия, няма да намерите традиционна германска бирена градина без шницел в менюто. Германците обичат своя шницел и традиционно го допълват с различни сосове като сос с черен пипер, гъбен сос или пържен лук и му се наслаждават с гарнитури като чипс, картофки уеджис или картофена салата. Особено сега пресните гъби в сос от сметана са перфектната гарнитура и създават вкусно, традиционно есенно ястие.

Хрупкав вегетариански шницел с различни салати на масата.

Шницелът представлява тънка филия телешко или свинско месо. Но това, което прави шницелът толкова неустоим, е хрупкавото му покритие от яйца, брашно и галета. Толкова хрупкаво, толкова вкусно! И точно така може да се получи неговата вегетарианска алтернатива.

Нашият вегански щницел от сайтан не се нуждае нито от месо, нито от яйца за покритието, като същевременно не жертва вкуса или текстурата. Поради жилавата текстура на сайтана, той прилича на месо повече от други, например алтернативи на основата на соя и затова е идеалният заместител на вкусен веган шницел. Сайтанът има пикантен, мек вкус, но може да поеме много различни аромати въз основа на използваната рецепта и метод на готвене.

Гладни ли сте вече?

Тук ще намерите вкусна рецепта за традиционен шницел на основата на месо със сос от пресни гъби, както и нашата любима рецепта за вегански шницел от сайтан, също гарниран със сос от гъби. И така, какво ще бъде?

.

Рецепта: Шницел с гъбен грейви сос
Гарнирайте шницела с резенчета лимон, малко нарязан магданоз и гъбен сос грейви.
Сервирайте есенното ястие шницел с гъбен со грейви веднага след приготвяне.

Шницел с гъбен грейви сос

Трудност: Лесно | Порции: 4

Съставки
• 4 телешки котлета
• 500 г печурки
• 1 глава лук
• 1 скилидка чесън
• 2 с. л. растително олио
• 2 с. л. несолено масло
• 125 г брашно
• 50 мл пилешки бульон
• 250 мл течна сметана
• 1 яйце
• 100 г панко галета
• 80 г избистрено масло
• сол
• черен пипер
• магданоз (за сервиране)
• лимон (за сервиране)

Стъпка 1/4
Обелете и нарежете на ситно лука и чесъна, почистете и разполовете гъбите. Загрейте растително масло в тиган на среден огън и запържете печурките за прибл. 10 минути или докато покафенеят. Добавете масло, лук и чесън и продължете да пържите, докато лукът стане прозрачен.

Стъпка 2/4
Добавете част от брашното и задушете за прибл. 1 минута. Деглазирайте с пилешки бульон и течна сметана и подправете със сол и черен пипер на вкус. Оставете гъбения сос грейви да къкри на слаб огън, докато готвите шницела.

Стъпка 3/4
Подправете котлетите със сол и черен пипер от двете страни. Разбийте яйцето в чиния за пай. Добавете брашно и галета в отделни дълбоки чинии. Потопете всеки котлет първо в брашно, след това в разбито яйце и накрая оваляйте в галета

Стъпка 4/4
Добавете избистрено масло към тиган на среден огън и запържете всеки котлет от двете страни за прибл. 2 - 3 минути или до златисто кафяво и сготвено. Сервирайте шницел с гъбен сос грейви, нарязан магданоз и резенчета лимон. Добър апетит!

Рецепта: Шницел от сайтан
Всички съставки за рецепта за шницел от сайтан на масата.
Добавете магданоз към картофите и краставицата, за да усъвършенствате картофената салата.
Чиния със сайтан шницел с картофена салата на маса.

Шницел от сайтан

Трудност: Средна | Порции: 2

Съставки
• 70 г пшеничен глутен
• 5 г хранителна мая
• 10 г брашно от нахут
• ¼ чесън на прах
• 1½ ч. л. рас ел ханут
• ¼ ч. л. сол
• 100 мл вода
• 2 с.л. соев сос
• 1 с. л. зеленчуков бульон на прах
• 1 краставица
• 500 г варени картофи
• 30 г магданоз
• 1 с.л. горчица
• 20 мл бял винен оцет
• 50 мл зехтин
• 100 г брашно
• 20 г нишесте
• 100 мл соево мляко
• 100 г панко галета
• 1 лимон
• сол
• черен пипер
• растително олио (за пържене)

Стъпка 1/5
В голяма купа смесете пшеничния глутен, хранителната мая, брашното от нахут, чесъна на прах, половината от рас ел ханут и сол. След това добавете вода и разбъркайте, докато получите бучка тесто. Прехвърлете върху чиста работна повърхност и омесете на ръка, докато тестото стане гладко. Разделете тестото на равни парчета и оформете с ръце плоски "котлети".

Стъпка 2/5
Кипнете вода в широк, плитък съд , след това добавете соев сос, зеленчуков бульон на прах и подправете със сол. Добавете котлетите от шницела и ги оставете да се готвят за прибл. 30 мин. във вряща вода. Извадете ги, подсушете и ги оставете да изстинат върху решетката.

Стъпка 3/5
Докато шницелът се готви, използвайте ренде, за да нарежете много тънко краставицата в голяма купа. Нарежете охладените, сварени картофи на кръгчета, като оставите кожата. Добавете картофи в купата с краставиците. Настържете магданоза и добавете в купата. В отделна купа разбийте заедно горчицата, оцета, олиото, солта и черния пипер. Добавете към салатата и разбъркайте, за да се смесят.

Стъпка 4/5
Смесете брашно, нишесте, соево мляко и останалия рас ел ханут в купа. Разбийте, за да смесите, като добавите вода, колкото е необходимо, за да се получи гъсто, но все пак течно тесто. Прехвърлете тестото в тава за печене. Добавете панко в отделен съд за печене и използвайте ръцете си, за да смачкате всички големи парчета. Посолете охладените шницели от двете страни, след това потопете в тестото от двете страни и покрийте с панко от двете страни.

Стъпка 5/5
Загрейте малко растително масло в тиган и запържете шницела от двете страни, докато стане хрупкав и златист. Сервирайте с картофена салата и резенчета лимон. Добър апетит!

Мусака: Ястие толкова цветно и разнообразно, колкото Близкия изток сам по себе си.

Близкият изток в едно ястие: две чинии мусака на масата.

Септември е идеалното време за прибиране на реколтата или закупуване на пресни и узрели патладжани. И какво е най -вкусното, което може да стане от патладжан? Смятаме, че отговорът е доста ясен: вкусна, обилна и топла тава с доматен сос, сирене и сос бешамел. Въпреки че мусаката се счита за националното ястие на Гърция, тя е популярно ястие в много различни страни в Близкия изток. Разбира се, всяка страна придава на своята традиционна мусака свой собствен вкус с разнообразни съставки.

Повечето традиционни рецепти за мусака използват агнешко или кайма. Можете обаче лесно да изоставите месото и да приготвите еднакво вкусна и напълно вегетарианска мусака с червена леща и патладжани.

По-долу ще намерите вкусни рецепти и за двете.

Класическа мусака с патладжан и вкусна вегетарианска мусака от червена леща и патладжан. Изборът е ваш!

Рецепта: Класическа мусака с патладжан
Лукът се нарязва на кубчета и чесънът се нарязва на ситно с кухненски робот или на ръка.
Сервирайте класическата мусака от патладжани гореща.

Класическа мусака с патладжан

Трудност: Лесно | Порции: 8

Съставки
• 3 патладжана
• 1 глава лук
• 3 скилидки чесън
• 500 г картофи
• 500 г смляно агнешко
• 5 с. л. доматено пюре
• 800 г цели белени домати от консерва
• 1 ч. л. кимион семе
• 1 стрък розмарин
• ½ ч. л. смляна канела
• 3 с. л. несолено масло
• 5 с.л. брашно
• 750 мл мляко
• 1 яйце
• 100 г сирене пармезан
• индийско орехче
• сол
• черен пипер
• олио (за пържене)

Стъпка 1/5
Нарежете патладжана на прибл. 1 см филийки, нарежете лука и чесъна на ситно. Посолете филийките патладжан от двете страни, разстелете върху хартиени кърпи и оставете настрана за прибл. 20 мин. Междувременно измийте и изтъркайте картофите и ги сварете с кората за приблизително 15 мин. на среден огън, след което оставете настрана.

Стъпка 2/5
Загрейте олиото в тенджера на средно силен огън, добавете смляното агнешко месо и задушете за прибл. 3 мин. докато покафенее, след това добавете нарязан лук и чесън. Добавете доматено пюре и домати от консерва. Разбъркайте, за да комбинирате и подправете със сол, кимион, розмарин и канела. Намалете котлона на ниска степен и оставете да къкри за около 50 мин.

Стъпка 3/5
Загрейте предварително фурната до 200°C/400°F. Междувременно подсушете патладжана с хартиени кърпи. Загрейте олиото в тиган на средно силен огън и запържете филийките патладжан до златисто кафяво от двете страни. Прехвърлете в чиния, покрита с хартиени кърпи, за да се отцеди за кратко.

Стъпка 4/5
За да направите сос бешамел, разтопете маслото в тенджера на среден огън. Пресейте брашното и разбъркайте без да спирате в пастата. След като започне да образува мехурчета, намалете котлона на ниска степен и постепенно добавете мляко, докато разбивате. Разбъркайте енергично, докато сосът стане гладък, след което оставете да къкри за прибл. 3-4 минути, докато се сгъсти. Свалете от огъня и разбийте яйцата. Подправете с индийско орехче, сол и черен пипер на вкус.

Стъпка 5/5
Намажете голяма тава за печене. Нарежете картофите на дебели филийки, разпределете на равен слой на дъното на съда за печене и леко посолете. Добавете слой патладжани отгоре, след това соса от месото, поръсете със сирене и отгоре изсипете соса бешамел. Печете мусаката в предварително загрята фурна на 200°C/400°F за прибл. 45 минути, или докато горната част се опече и покафенее. Извадете от фурната и оставете леко да се охлади преди нарязване. Добър апетит!

Рецепта: Мусака с червена леща и патладжан
Вашите съставки и инструкции за готвене на мусака от червена леща и патладжан.
Нарежете патладжана на дебели ивици за мусака с червена леща и патладжан.
Насладете се на вегетарианската рецепта мусака с червена леща и патладжан.

Мусака с червена леща и патладжан

Трудност: Лесно | Порции: 4

Съставки
• 2 патладжана
• 1 глава червен лук
• 2 скилидки чесън
• 10 г риган
• 700 г картофи (варени)
• 1 с. л. доматено пюре
• 200 г червена леща
• 400 г консервирани смачкани домати
• 40 г масло на растителна основа
• 50 г брашно
• 600 мл бадемово мляко
• 1 щипка натрошено индийско орехче
• зехтин (за намазване)
• сол
• черен пипер

Стъпка 1/5
Нарежете патладжана на дебели кръгчета. Прехвърлете в голяма купа, посолете и оставете да престои 30 минути. Нарежете лука и чесъна на кубчета. Нарежете ригана на ситно. Нарежете сварените картофи на парчета.

Стъпка 2/5
Добавете малко зехтин към тигана, след като се загрее, добавете лука и чесъна и задушете за прибл. 1 минута. Добавете доматено пюре и задушете за няколко секунди. Добавете лещата, ригана и доматите и подправете със сол и черен пипер. Оставете да къкри за около 20 мин.

Стъпка 3/5
Отцедете и подсушете патладжана с хартиени кърпи. Загрейте зехтина в незалепващ тиган, след което добавете патладжана. Запържете от двете страни, докато покафенеят и омекнат.

Стъпка 4/5
За соса бешамел, разтопете маргарина в малка тенджера, добавете брашно и разбийте за прибл. 1-2 мин. Добавете малко бадемово мляко, като разбърквате, докато сместа стане кремообразна и след това постепенно разбъркайте останалото мляко. Оставете да заври, докато сосът се сгъсти и след това подправете със сол и индийско орехче.

Стъпка 5/5
Загрейте фурната до 200°C/392°F. Намажете голям съд за печене със зехтин. Първо, поставете картофите. След това отгоре намажете половината сос от леща. След това наредете слой от пържения патладжан и повторете процеса. Накрая добавете соса бешамел. Печете за прибл. 30-40 минути. Оставете да се охлади за 10 минути преди сервиране. Добър апетит!

Източна Европа: Székely Gulyás (Сегедински Гулаш).

Това е вкусът на източна Европа през есента: Сегедински Гулаш.

Обилната и топла яхния е чудесен вариант да се затоплите след мокра и ветровита есенна разходка. Много вкусен и лесен вариант тук е едно от може би най -популярните унгарски ястия: Сегедин Гулаш или първоначално наречен Székely Gulyás.

Мненията се различават там, къде произхожда това типично ястие. Това, което знаем, е, че оригиналният Сегедински Гулаш е ястие, приготвено от остатъци. По този начин традиционният Сегедински Гулаш следва много основна и лесна рецепта, която не изисква сложни съставки. Има обаче две ключови съставки, които заедно създават специалния вкус на ястието: червен пипер и кисело зеле. За оригинален вкус можете да използвате оригинален унгарски пипер. Ако не е наличен, обикновеният пушен и сладък червен пипер ще придаде на гулаша типичния му червен цвят и вкус на червен пипер. Киселото зеле обаче придава на гулаша специален вкус и добавя леко кисел аромат.

Устата ви напълни ли се със слюнка вече?

Тук имате рецептата за традиционен Сегедински Гулаш. Неговата вегетарианска алтернатива работи напълно без свинското месо - вместо това използваме кубчета корен от целина, картофи и Хокайдо, за да придадем на яхнията наситена текстура.

Рецепта: Сегедински Гулаш
В следващата стъпка от Сегедински Гулаш, вие задушавате лука и чесъна в тигана докато станат стъклени.
Гарнирайте с чаша заквасена сметана и сервирайте Сегедински Гулаш.

Сегедински Гулаш

Трудност: Средна | Порции: 6

Съставки
• 750 г свинско месо
• 4 с. л. растително олио
• 1 с. л. сладък червен пипер на прах
• ½ с. л. пушен червен пипер на прах
• 300 г лук
• 1 скилидка чесън
• 1 ч.л. доматено пюре
• 100 мл бяло вино
• 600 мл зеленчуков бульон
• ½ ч. л. кимион семе
• 1 дафинов лист
• 400 г кисело зеле
• заквасена сметана (за сервиране)
• сол
• черен пипер

Стъпка 1/5
Нарежете свинското месо на парчета. Оваляйте в растително масло, сладък червен пипер и пушен червен пипер на прах. Оставете да се маринова поне 2 часа в хладилника.

Стъпка 2/5
Обелете лука и чесъна и нарежете.

Стъпка 3/5
Запържете свинското месо на части в тенджера с дебело дъно на силен огън. Извадете от тенджерата, след това добавете лука и чесъна и запържете до прозрачност. Добавете доматено пюре и запържете за кратко, след което добавете останалата марината за месо.

Стъпка 4/5
Върнете свинското обратно в тенджерата с лука и подправете със сол и черен пипер. Деглазирайте с бяло вино и зеленчуков бульон. Добавете семената от кимион и дафинов лист, покрийте и оставете да къкри за прибл. 1 час.

Стъпка 5/5
Добавете кисело зеле и след това оставете да се готви прибл. още 30 мин. Овкусете със сол и пипер. Сервирайте гулаш с чаша заквасена сметана. Добър апетит!

Рецепта: Обилна вегетарианска яхния
Инструкции за рецепта за обилна вегетарианска яхния, алтернатива на Сегединския гулаш.
Нарежете листата билки за есенното ястие на едро.
Сервирайте обилната вегетарианска яхния с чаша заквасена сметана.

Обилна вегетарианска яхния

Трудност: Лесно | Порции: 4

Съставки
• 600 г картофи (восъчни)
• ½ корен целина
• 2 глави лук
• 1 стрък розмарин
• 2 стръка мащерка
• 500 г тиква Хокайдо
• 50 г масло
• 1 с. л. доматено пюре
• 200 г маринован лук
• 150 мл червено вино
• 500 мл зеленчуков бульон
• 20 г магданоз
• 1 с. л. царевично нишесте
• 2 с. л. вода
• заквасена сметана за сервиране

Стъпка 1/7
Обелете картофите и корена от целина и ги нарежете на кубчета с големината на орех. Нарежете лука на филийки. Наберете листа от билки и ги нарежете на едро. Нарежете тиквата Хокайдо на кубчета с еднакви размери.

Стъпка 2/7
В голяма тенджера задушете лука в масло, докато стане прозрачен. След това добавете нарязани на кубчета картофи, тиква и корен от целина и продължете да задушавате за прибл. 5 минути. Разбъркайте доматеното пюре и продължете да готвите, докато пастата леко покафенее.

Стъпка 3/7
Разбъркайте маринования лук.

Стъпка 4/7
Деглазирайте с червено вино. След това добавете зеленчуков бульон и оставете да заври.

Стъпка 5/7
Добавете нарязаните билки. Редуцирайте до къкрене и оставете да се готви за прибл. 15 - 20 минути, докато зеленчуците омекнат и сосът леко се сгъсти. Разбърквайте постоянно.

Стъпка 6/7
Междувременно нарежете магданоза на едро.

Стъпка 7/7
В малка купа разтворете царевичното нишесте в малко вода. Добавете сместа към яхнията, докато се сгъсти до желаната консистенция. Разбъркайте нарязания магданоз и сервирайте с чаша заквасена сметана.

Китайски пълнени кнедли

Китайски кнедли от световната есенна кухня.

Денят на благодарността или фестивала за средата на есента: Есента е времето, когато семейства по целия свят се събират, за да празнуват. Кнедлите са идеалното предястие или закуска за семейни тържества или за следващото ви събиране с приятели.

Китайската дума за малките, солени кнедли е jiaozi. Малките торбички с тесто са не само вкусни - те също имат интересна история и са съществена част от китайската култура и традиции. Легендата разказва, че по време на епохата на Източната династия Хан, човек практикуващ традиционна китайска медицина, първоначално е приготвил първия jiaozi. По това време, тъй като много хора нямат достатъчно топли дрехи, той измисля умно решение, което да им помогне да се затоплят отвътре. Задушава агнешко, черни чушки и няколко затоплящи, лечебни билки и ги завива в малки торбички с тесто. Човекът раздава сварените, пълни кнедли чак до китайската Нова година.

В днешно време кнедлитеса се превърнали в съществена част от китайските празници, традиции и ритуали. За китайската Нова година например семействата се събират, за да приготвят заедно кнедли - това е повод да си поговорим, да наваксаме и да сме заедно. Традиция е да скриете златна монета в една от кнедлите. Който намери монетата в новогодишните си кнедли, го очаква голямо богатство през следващата година.

Творчеството ви няма граници, когато става въпрос за кнедли.

Има безкрайни вариации на рецепти за кнедли и методи на приготвяне. И така, нека щастливото приготвяне на кнедли да започне. Можете да решите дали искате да използвате нашата рецепта за пикантни кнедли с три пълнежа или предпочитате нашите вегетариански кнедли с пикантно тофу и гъбен бульон ... Или защо не и двете?

Рецепта: Солени кнедли с три пълнежа
Разбъркайте всичките съставки за тесто в миксер със стойка или с ръчен миксер.
Сервирайте пикантните кнедли с три пълнежа и се насладете на тази есенна рецепта.

Солени кнедли с три пълнежа

Трудност: Сложна | Порции: 4

Съставки
• 500 г обикновено брашно
• 510 мл вода
• 60 мл растително олио
• 2 яйца
• 150 г скариди (големи)
• 10 г джинджифил
• 200 г китайски лук
• 300 г кайма от свинско месо
• 2 с. л. соев сос (лек)
• 2 ч. л. захар (с връхче)
• ⅓ ч. л. глутамат (по избор)
• 1 ч. л. сол (с връхче)
• 40 г чесън
• 70 мл оцет (черен)
• брашно за работната повърхност
• сол

Стъпка 1/15
В стоящ миксер или с ръчен миксер разбийте заедно брашното, щипка сол и част от водата и омесете за прибл. 5-7 минути, докато се образува гладко тесто.

Стъпка 2/15
Върху леко набрашнена повърхност продължете да месите тестото на ръка докато стане гладко. Поставете в купа и покрийте с чиста кухненска кърпа. Оставете настрана и оставете да почине за прибл. 30 - 40 минути.

Стъпка 3/15
В малка купа разбийте яйцата, докато се смесят добре.

Стъпка 4/15
В малка тенджера загрейте част от растителното олио на средно силен огън докато се загрее. Добавете яйцата в тигана и бъркайте за прибл. 3 - 5 минути докато яйцата станат пухкави и се образуват малки парченца. Прехвърлете в чиния и ги оставете настрана да се охладят.

Стъпка 5/15
Обелете скаридите и ги нарежете на едро. Настържете джинджифила и накълцайте на ситно китайския лук.

Стъпка 6/15
В голяма купа смесете бърканите яйца, джинджифила, каймата, соевия сос, захарта, глутамата и солта. Добавете останалата вода и разбъркайте добре, за да се смесят.

Стъпка 7/15
Добавете скариди и див лук в купата. Добавете останалото растително олио и разбъркайте, за да се комбинират.

Стъпка 8/15
Върху леко набрашнената работна повърхност омесете тестото. С помощта на остър нож разделете на 4 части с еднакъв размер. Разполовете четвъртинките и разточете всяка порция на малко пънче. Нарежете всяко пънче на 8 парчета с големина на орех.

Стъпка 9/15
Разточете порциите тесто върху леко набрашнена повърхност, за да покриете всяка страна с брашно. След това, с малко натиск, изравнете парчетата тесто с длан.

Стъпка 10/15
С малка точилка разточете всяко парче в кръг с големината на малка длан. За да избегнете разкъсване, уверете се, че центърът на кнедлите е малко по-дебел.

Стъпка 11/15
Поставете прибл. 1 чаена лъжичка пълнеж в центъра на всеки кръг.

Стъпка 12/15
Сгънете от едната страна, за да образувате полукръг и натиснете центъра. След това плътно запечатайте останалите ръбове, като освобождавате допълнителен въздух. Уверете се, че всички страни са здраво запечатани. Поставете кнедлите върху чиния, покрита с хартиена кърпа.

Стъпка 13/15
Напълнете наполовина голяма тенджера с вода и оставете да заври. След това внимателно, но бързо изсипете прибл. 1/3-та от кнедлите. С помощта на лъжица за готвене внимателно разбъркайте кнедлите, за да не залепнат. Когато водата заври, добавете една чаша студена вода, за да намалите температурата. Сложете да заври и след това добавете още студена вода. Повторете още два пъти. Разбърквайте от време на време.

Стъпка 14/15
Когато добавите четвъртата чаша студена вода, веднага изключете котлона и извадете кнедлите от тигана с помощта на решетъчна лъжица. Поставете върху чиния и оставете да се отцеди. Сварете останалите кнедли.

Стъпка 15/15
За дип, поставете оцет в малка купа. Добавете захар и разбъркайте, за да се смесят. Смачкайте чесън в купата и разбъркайте добре. Потопете горещите кнедли в соса и се насладете!

Рецепта: Кнедли, с пикантно тофу и бульон от гъби
Съставки за вегетарианската есенна рецепта за кнедли, с пикантно тофу и бульон от гъби.
Нарежете пресни билки на ръка или с кухненски робот.
Сервирайте кнедлите, с пикантно тофу и бульон от гъби в голяма купа и им се насладете горещи.

Кнедли, с пикантно тофу и бульон от гъби

Трудност: Средна | Порции: 4

Съставки
• 100 г пикантно тофу
• 8 торбички за кнедли
• 180 г гъби шимеджи
• 180 г букови гъби
• 100 г сушени гъби шийтаке
• 250 г гъби тръбенка
• 10 водни кестени
• 3 скилидки чесън
• 60 г джинджифил (на части)
• 1 морков
• 50 г корен от целина
• 3 глави лук
• 70 мл рибен сос (на части)
• 160 мл тъмен оризов оцет
• 1½ л вода
• 1 ч. л. сол
• 15 г лук (на части)
• 1 ч.л. сусамово семе
• 1 ч.л. нишесте
• люспи от паламуд за украса

Стъпка 1/3
Нарежете гъбите шимеджи и буковите гъби на еднаква дължина и оставете настрана три четвърти от шапките им. Разполовете водните кестени и оставете настрана за гарнитура. Нарежете чесъна, половината джинджифил, моркова, корена целина и лука и сложете всичко в голяма тенджера с всички гъби (с изключение на запазените шапки). Поставете на средно силен огън и добавете рибния сос и тъмния оризов оцет в тенджерата. След това добавете водата и солта и оставете да къкри. Оставете да къкри на тих огън за прибл. 45 минути

Стъпка 2/3
Нарежете на ситно лука и добавете повечето в кухненски робот с подправеното тофу, сусам, остатъчен джинджифил, нишесте, остатъчен рибен сос и сол. Разбъркайте, докато се смесят добре. Поставете торбичките за кнедли и загладете целия ръб с пръст и малко вода. Добавете част от сместа тофу в средата на торбичката за кнедли и я сгънете. Прехвърлете кнедлите в кошница за готвене на пара, застлана с хартия за печене и задушете за прибл. 10 мин.

Стъпка 3/3
Прецедете бульона от гъби през сито в чист съд, като отстраните сварените зеленчуци и сварените гъби. Оставете бульона да заври със запазените, несварени шапки на гъбите. Извадете кнедлите от парата и сервирайте в купа с гъби и бульон. Добавете няколко водни кестени, запазения нарязан лук и люспите от паламуд. Добър апетит!

Кралска наслада: Телешко Уелингтън

Телешко Уелингтън в класически и вегетариански стил за кралски есенни вечери.

Както веднъж сподели личният готвач на кралицата Дарън Макгрейди, тази специална комбинация от гъби и говеждо месо, увити в бутер тесто, е едно от любимите ястия в Бъкингамския дворец. Докато по-скоро се наслаждаваме на свежи и леки ястия през пролетта и лятото, есента и зимата са идеалните сезони за това обилно ястие.

Ястието е кръстено в чест на фелдмаршал Артър Уелсли, първият херцог на Уелингтън, който е командир в битката при Ватерлоо срещу Наполеон Бонапарт. Въпреки че произходът на името му е установен, неговата история и произход остават неясни. Но честно казано: Веднага щом видите парче от това ястие в чинията си и чуете тихото хрущене при нарязването на бутер тестото, ще забравите всичко за неговото име и история и просто ... ще се насладите!

Ние също имаме апетитна вегетарианска алтернатива на Телешкото Уелингтън за вас.

Тази храна за душата се състои от ароматни гъби, праз и спанак вместо телешко и може лесно да се конкурира със своя аналог на месо.

Рецепта: Телешкото Уелингтън
Блендирайте сместа от гъби за Телешко Уелингтън в кухненския робот докато стане гладка.
Сервирайте есенната рецепта за Телешко Уелингтън с прясна салата или зеленчуци.

Телешко Уелингтън

Трудност: Сложна | Порции: 5

Съставки
• 1 кг говеждо бонфиле
• 1 с.л. пипер (прясно смлян)
• 2 с. л. зехтин (на части)
• 1 глава лук
• 10 г магданоз
• 10 г мащерка
• 10 г майорана
• 250 г диви гъби (например кафяви гъби, манатарки, пачи крак)
• 50 г масло
• 100 мл бяло вино
• ½ ч. л. сол
• 120 г бекон (нарязан)
• 400 г бутер тесто
• 1 жълтък
• брашно за работната повърхност

Стъпка 1/8
Разтрийте телешкото филе с прясно смлян пипер. Загрейте малко зехтин в голям тиган, докато не е започнал да пуши. Запечатайте телешкото, докато покафенее от всички страни за ок. 10 - 12 минути. Оставете настрана да се охлади.

Стъпка 2/8
Нарежете на ситно лука шалот. Наберете листа от билки и ги нарежете на едро. Нарежете гъбите на кубчета.

Стъпка 3/8
В голям тиган загрейте маслото и останалия зехтин. Добавете шалот и гъби и задушете докато станат прозрачни.

Стъпка 4/8
Деглазирайте с бяло вино. Добавете сол и нарязани билки. Продължете да задушавате за прибл. 10 мин. докато алкохолът се изпари. Свалете от котлона и оставете да се охлади.

Стъпка 5/8
Прехвърлете гъбената смес в кухненския робот. Смесете до гладка смес.

Стъпка 6/8
Поставете голям лист пластмасово фолио върху дъска за рязане. Подредете половината от парченцата бекон в средата. Разпределете гъбената паста върху бекона. След това поставете телешкото филе отгоре. Разстелете останалата гъбена паста върху телешкото месо и покрийте с резени бекон. Плътно увийте телешкото месо с гъбена паста и бекон, като увиете в найлоновото фолио. Охладете в хладилник за прибл. 30 мин.

Стъпка 7/8
Загрейте предварително фурната до 180°C/350°F. Върху леко набрашнена работна повърхност разточете бутер тесто във формата на правоъгълник. Извадете телешкото месо от пластмасовата обвивка и поставете по дължина в средата. Увийте тесто около телешкото месо, така че дългите страни да се припокриват. Сгънете на късите страни и запечатайте плътно.

Стъпка 8/8
Прехвърлете с увитата страна надолу върху тава с хартия за печене. Намажете с жълтък и печете в предварително загрята фурна при 180°C/350°F за прибл. 10 - 15 мин. След това намалете топлината до 120°C/250°F и продължете да печете прибл. още 10 мин. до златисто. Извадете от фурната и оставете да почине за прибл. 10 мин. Насладете му се с прясна салата или зеленчуци.

Рецепта: Вегетариански Уелингтън
Всички съставки и инструкции за вегетариански Уелингтън.
Блендирайте охладената гъбна смес със спанака и след това оставете съставките да починат в миксера със стойка.
Сервирайте парче вегетариански Уелингтън и се насладете на вашето кралско есенно ястие.

Вегетариански Уелингтън

Трудност: Сложна | Порции: 4

Съставки
• 50 г сушени гъби шийтаке
• 150 г праз-лук
• 4 гъби портобело
• 2 скилидки чесън
• 3 с.л. масло
• 1½ с. л. балсамов оцет
• 1 с. л. лимонов сок
• 300 г спанак (замразен)
• 65 г crème fraîche
• 5 стръка мащерка
• 2 листа бутер тесто
• 1 яйце
• вода (гореща)
• сол
• черен пипер

Стъпка 1/4
Прехвърлете сушените гъби шийтаке в термоустойчива купа и налейте достатъчно гореща вода, за да ги покрие. Оставете да преседи за прибл. 20 минути. Нарежете праза на ситно. Нарежете гъбите портобело. Отцедете и нарежете гъбите шийтаке на ситно. Обелете и смлете чесъна.

Стъпка 2/4
Добавете прибл. една трета от маслото в тиган и запържете гъбите портобело на среден огън. След като започнат да покафеняват, добавете гъбите шийтаке, праза и чесъна. Запържете, докато празът стане прозрачен, прибл. 8 мин., добавете балсамов оцет, оставете да се редуцира и подправете със сол и черен пипер. Свалете от котлона, добавете лимонов сок и оставете настрана да се охлади.

Стъпка 3/4
Смесете охладената гъбена смес със замразен, размразен и отцеден спанак, листа от мащерка и creme fraiche в купа. Овкусете със сол и черен пипер. Поставете половината от сместа в блендер. Смесете докато сместа стане гладка, като добавяте малко вода, за да я разредите, ако е необходимо, след това я добавете обратно в купата и разбъркайте добре, за да се смеси. Оставете я да изстине напълно.

Стъпка 4/4
Предварително загрейте фурната до 180°C/360°F. Поставете лист бутер тесто върху тава, покрита с хартия за печене. Поставете пълнежа в центъра на бутер тестото, като оставяте прибл. 2 - 3 см свободни от всички страни. Поставете останалия лист бутер тесто върху сместа и запечатайте страните добре с пръсти или вилица. Разбийте яйце в малка купа и намажете с него бутер тестото. Прехвърлете в предварително загрята фурна и печете до златисто кафяво, прибл. 30 минути. Нарежете и се насладете!

Нуждаете се от повече вдъхновение как да продължите с прибирането на реколтата?

MyBosch

Безплатна регистрация и много предимства за Вас!

Сервиз

Първокласно обслужване – преди и след покупката.

Пон.- пет. от 08:00 до 20:00 0 700 20 817

Изберете Bosch

Открийте качеството, съвършенството и надеждността.

Магазини

Открийте търговец близо до Вас!