
Търсачите на съкровища, внимавайте: Разгледайте цветните есенни гори, поляните и фермерските пазари и донесете у дома вкусни гъби, ядки, горски плодове и други съкровища за апетитни есенни ястия.
- Пригответе се за бране на гъби
- Всичко се върти около ядките
- Време е за плодове
- Тиквата: Кралят на есента
Есента е времето от годината, когато горите бавно започват да променят цветовете си от тонове на зеленото до красивата гама от жълто, червено и кафяво - а също така е и сезонът на прибиране на реколтата. Разходките в гората със семейството са чудесен начин да излезете на открито, както и да напълните килера си. От септември нататък горите и поляните ни предлагат цяло пиршество от пресни плодове, ядки, гъби и билки - ако знаете къде да ги намерите. Вземете семейството и приятелите си и превърнете неделната си разходка в приключенски лов на съкровища. Ето какво да търсите:
Гъби: Основните знания са ключови.

Септември и октомври съставляват основния сезон за събиране на гъби. Но кои са най -добрите места за търсене и за какво трябва да внимавате? Всеки вид гъби има свои собствени предпочитания и условия за това къде да расте: Канеленокафявите манатарки, например, могат да бъдат намерени под боровите дървета или смърчовете. Ако обаче искате да гарнирате вечерята си с пресни гъби пачи крак и манатарки, ще имате по-голям късмет, ако търсите в светли гори с мъхеста основа.
Още не сте експерт по гъбите? Няма проблем. Дори начинаещите могат да намират и събират свои собствени съставки. Проверете във фирмите за събиране на гъби във вашия район. Или попитайте по-опитни берачи дали можете да се разходите с тях и да ги накарате да ви покажат кои гъби да вземете и кои е по-добре да оставите необезпокоявани. Ръководството за гъби, заедно с експертни указания са от съществено значение за всеки нов берач на гъби, за да сте сигурни, че избирате само правилните.
Подготовка за бране на гъби.

Отиваш в гората и тръгваш? За съжаление, не е толкова просто - брането на гъби се нуждае от предварителна подготовка. Ето какво трябва да вземете със себе си
- Ножове: За да отрежете стъблата правилно, комплект от малки и остри ножове е полезен (уверете се, че ги държите далеч от деца).
- Кошница/памучна торба: Оставете найлоновите торбички у дома. Те не позволяват на гъбите да дишат, което ги кара да се навлажнят и да се смачкват бързо. Всъщност те може да станат негодни за консумация, преди дори да стигнат до вашата кухня. И няма ли това да е загуба? Между другото: Ядките, горските плодове и билките също се чувстват по-удобно в ефирни кошници или памучни торбички.
- Смартфон: С помощта на приложения за картографиране можете да се уверите, че няма да се изгубите, ако търсите извън пътеките. Можете също така да маркирате и да запомняте места с много орехови дървета или гъби, които лесно да намерите там при бъдещи търсения. Някои видове гъби са склонни да израстват отново в същите райони след събиране.
Събиране на гъби: Някои съвети, за да извлечете максимума от търсенето на съкровища.

Крем супа от гъби.
Значи сте събрали гъбите си и сега имате нужда от вдъхновение? Какво ще кажете за вкусна крем супа? Със сигурност ще ви стопли след търсенето на съкровища навън. Малка странична бележка: Изборът на ръчни пасатори Bosch гарантира най-добрите резултати за вашата гъбена супа. Можете също така да получите допълнителна помощ, например нарязване на гъби, от кухненския робот MUM.
Гъбена крем супа
Трудност: Лесно | Порции: 4
Съставки
• 100 г сушени гъби
• 600 мл вода (гореща)
• 2 глави лук шалот
• 1 скилидка чесън
• 200 г печурки
• 100 г манатарки
• 1½ с.л. масло
• 400 мл зеленчуков бульон
• 3 жълтъка
• 200 мл течна сметана
• 20 г див лук
• ½ ч.л. смляно индийско орехче
• 1 с. л. лимонов сок
• 1 ч. л. захар
• сол
• черен пипер
Стъпка 1/7
В малка термоустойчива купа накиснете сушени гъби в гореща вода за около 15 мин. Шалот и чесън се нарязват на ситно. Почистете печурките и манатарките и ги нарежете на парченца.
Стъпка 2/7
Отцедете накиснатите гъби, не забравяйте да запазите течността от накисването. В тенджера добавете две трети от маслото и сотирайте шалот и чесън, докато станат прозрачни. Добавете печурките и сушените гъби и продължете да сотирате за прибл. 4-6 минути.
Стъпка 3/7
Овкусете със сол, пипер и настъргано индисйко орехче.
Стъпка 4/7
Налейте зеленчуков бульон и по-голямата част от течността от накисването. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да къкри за прибл. 20 мин. на слаб огън.
Стъпка 5/7
Свалете от огъня и пасирайте супата с ръчен блендер.
Стъпка 6/7
Разбийте течната сметана и жълтъците и подправете с лимонов сок.
Стъпка 7/7
Нарежете на ситно лука. В тиган задушете манатарките в останалото масло докато станат готови. Добавете дивия лук и подправете със сол и черен пипер. Прехвърлете супата в чиния за супа и добавете манатарките. Сервирайте с пресен хляб.
Всичко се върти около ядките

Ненаситените мазнини правят ядките здравословна съставка във вашия хранителен план. Орехи, лешници и сладки кестени могат да бъдат намерени от септември. Особено сладките кестени са изключително вкусни, когато се пекат във фурната. Не забравяйте обаче да събирате само тези с фина бяла коса и проверете черупката за малки дупки, тъй като това може да е знак за паразити. Широко разпространеният див кестен изглежда много подобен, но е негоден за консумация. Все пак можете да ги използвате за красиви есенни декорации или проекти "направи си сам" с децата. Използването на клечки за зъби и мърдащи се очи от занаятчийския магазин превръща малките кафяви ядки в сладки малки кестенови животни. За повече семейни забавления можете дори да превърнете лова на ядки в състезание - кой ще събере най-много ядки?

Бриош с кестени
Печените кестени на фурна са много пикантни и с вкус на есен, но има много други начини за приготвяне на вкусни рецепти от кестени. Как ви звучи бриош с кестени? Сигурни сме, че няма да им се наситите.
Бриош с кестени
Трудност: Средна | Порции: 9
Съставки
• 200 г кестени
• 250 мл мляко (на части)
• 150 мл вода
• 42 г прясна мая
• 100 г масло
• 800 г брашно
• 1½ ч. л. сол
• 3 яйца
• 3 с.л. кленов сироп
• 1 портокал
• 100 г бисквитки speculaas
• 350 мл кондензирано мляко
• 1 шушулка ванилия
• брашно за набрашняване
Стъпка 1/7
Загрейте млякото и водата в малка тенджера, поставена на средно слаб огън. Добавете мая и разбъркайте, за да се смесят. Разтопете маслото в друга малка тенджера на средно слаб огън. Добавете брашно и сол в голяма купа и оформете кладенче в средата.
Стъпка 2/7
Добавете разтопено масло, смес от мляко-вода, яйца и кленов сироп в купата и омесете с ръчен миксер с куки за тесто до гладко, меко тесто. Покрийте с кухненска кърпа и оставете да втаса за 2 часа на топло място.
Стъпка 3/7
Междувременно обелете кора на портокал и я смесете с бисквитките спекулаас в кухненски робот до фина смес. Добавете кестените, млякото, кондензираното мляко и ванилията в тенджера, оставете да заври и оставете да къкри за приблизително 5 минути. Извадете шушулката ванилия, добавете натрошените бисквити спекулаас и портокаловата кора и разбъркайте, за да се смесят. Смесете до гладка и кремообразна смес.
Стъпка 4/7
Загрейте фурната до 200°C. Прехвърлете тестото върху набрашнена работна повърхност. Омесете отново за кратко, след което разделете тестото на равни части. Разточете всяко парче тесто до размер 20x10 cm.
Стъпка 5/7
Равномерно разпределете 1 с.л. от кестеновия крем върху всяко парче тесто.
Стъпка 6/7
Навийте тестото и направете разрез в центъра му, без да режете до върха, така да е по-лесно да се оформи възел. След това завъртете всяка нишка една върху друга. Оформете усуканото тесто в кръг, така че краищата да се срещнат един върху друг. Продължете така с всички останали парчета тесто.
Стъпка 7/7
Поставете възлите бриош с кестени върху тава, покрита с хартия за печене. Печете за прибл. 20 мин. или докато станат хрупкави и златисто кафяви отвън. Добър апетит!
Време за плодове.

Есента дава обещания за тези, които обичат сладкото. Зрелите и сочни ябълки, круши, сливи и дюли - от вашата градина или от фермерския пазар - правят вкусни пайове или конфитюри. Понякога фермерите отварят овощните си градини, така че дори можете сами да приберете плодовете. Къпините, шипката или зърнастецът са цветни и ароматни добавки за конфитюри. Колко вълнуващо е за вашите деца да приготвят конфитюри от собствената си реколта. Чудесен начин да изпитате целия процес от събирането на съставките до готовия буркан конфитюр в ръцете ви.

Тиквени ньоки с градински чай.
Не можете да пропуснете това, когато става въпрос за есенна реколта: Ярко оранжевите тикви са символът на сезона - било то призрачни тиквени лица, осветени от свещ, или деца, играещи в градина с тикви. Освен известния Jack o’Lantern, има много видове тиква и тикви, които осигуряват цветни менюта. Има толкова много рецепти за приготвяне освен тиквеният пай и тиквената супа. Опитвали ли сте някога Тиквени ньоки с масло от градински чай? Звучи вкусно, нали?
Тиквени ньоки с масло от градински чай
Трудност: Средна | Порции: 4
Съставки
• 1 кг Тиква Хокайдо
• 20 броя листа градински чай
• 70 г орехи
• 150 г пушен бекон (нарязан на кубчета)
• 300 г картофи
• 200 г картофено нишесте
• 8 с. л. царевично брашно
• 50 г сирене Пармезан, настъргано
• 1 жълтък
• 1 с.л. сирене рикота
• 2 скилидки чесън
• 1 с. л. зехтин
• 50 г масло
• сол
• черен пипер
• смлян ким
• смляно индийско орехче
• брашно за набрашняване
Стъпка 1/7
Загрейте предварително фурната до 200°C. Разполовете тиквата Хокайдо и отстранете семките. Нарежете на филийки, след което на кубчета и поставете върху хартия за печене. Печете за прибл. 30 минути, или докато тиквата омекне, извадете от фурната и оставете настрана да се охлади.
Стъпка 2/7
Междувременно обелете картофите и ги добавете в тенджера с вода. Варете ги докато омекнат, след това ги отцедете и ги прехвърлете в голяма купа. Пасирайте картофите, докато станат гладки.
Стъпка 3/7
Добавете нарязаната на кубчета тиква в мерителна чаша за течности и пасирайте до гладкост с помощта на блендер. Към картофеното пюре добавете тиквено пюре, картофено нишесте, царевично брашно, пармезан, жълтък, сирене рикота и настърган чесън. Подправете със сол, черен пипер, смлян ким и смляно индийско орехче. Разбъркайте добре, докато стане леко лепкаво тесто.
Стъпка 4/7
Набрашнете чиста работна повърхност, добавете малко тесто и разточете на пънче. Повторете с останалото тесто. Нарежете на парчета с размер на хапка и разточете на малки топки. За да създадете класическите вдлъбнатини за ньоки, разточете всяко ньоки върху зъбчетата на вилица, след което прехвърлете върху набрашнена тава за печене.
Стъпка 5/7
Оставете водата да заври в голяма тенджера и добавете ньоки на партиди към врящата вода. След като изплуват, са готови и могат внимателно да се отстранят с помощта на решетъчна лъжица.
Стъпка 6/7
Междувременно загрейте голям тиган на средно силен огън и запържете нарязания на кубчета пушен бекон до хрупкавост. Извадете от тигана и оставете настрана. Нарежете орехите на едро.
Стъпка 7/7
Загрейте олиото в тигана и добавете масло. Добавете ньоките и запържете, като разбърквате от време на време. Добавете орехите, градинския чай и пържения бекон. Запържете, докато градинският чай стане хрупкав, а маслото покафенее. Овкусете със сол и черен пипер, свалете от котлона и сервирайте веднага. Добър апетит!
Украса за есенна вечеря.

Имате гости и искате да подредите красива маса за вечеря с есенна тематика? Донесете у дома няколко цветни листа и ги използвайте като декорация. Децата могат да ви помогнат да намерите най-красивите и да изгладите листата между книгите. Те ще бъдат красив аксесоар за вашата трапеза. Или можете да използвате тънка прежда, за да завържете изсушените листа към лампата на тавана и да направите собствена, окачена декоративна конструкция.
Прекарването на деня навън сред природата с цялото семейство е много забавно - и най -хубавото е, че можете да се възнаградите с вкусни съставки, възможно най -свежи и естествени.