"О, знаете ли, аз харесвам само домашно мариновани месо и риба за моето барбекю!" Е, това е нещо, което да кажете на съседите си. Вие не сте такъв претенциозен човек? Няма проблем, въпреки това ще ви харесат следните прозрения за мариноването. Ето всичко, което трябва да знаете за тази популярна техника, която ще ви помогне да извлечете максимума от месото и рибата на грил! Всичко, от което се нуждаете, за да изглеждате и се чувствате като професионалист, е подходящото оборудване - и известни познания. Мариноването на месо или риба, преди да влезе във фурната или да се грилова, разкрива различни нюанси на вкусовете на съставките и е най-добре да се направи предварително. Подобно на много кулинарни техники, мариноването произхожда от френската кухня - думата идва от френското "mariner", което буквално означава "да се маринова в сол". В наши дни солта далеч не е единственото нещо, което можете да използвате, за да направите ястията си от месо и риба още по-вкусни. Маринатата обикновено има киселинна основа (напр. лимонов сок или оцет) или ензимна (например ананас или джинджифил), допълнена от масла, билки и други подправки за придаване на вкус.
Не губете хладнокръвие.
Не само съставките са разнообразени във времето, но и оборудването. Например, чували ли сте за мариноване във вакуумни условия? Това е много по-лесно, отколкото си мислите и ускорява процеса на мариноване: Здравей, марината от същия ден! Вакуумната система Bosch Fresh ви предлага лесен за използване инструмент за отстраняване на въздуха от контейнера за марината. С лесна за използване вакуумна помпа, която се доставя с ръчния пасатор на Bosch например за нула време преминавате от надежден кухненски помощник към вакуумно устройство. След като смесите маринатата си, просто заменете крака на пасатора с вакуумната помпа, за да преминете от уред за смесване към вакуумно устройство - толкова е лесно! Кухненските помощници 2-в-1 правят целия процес супер бърз и лесен - освен това нямате прекалено много приставки за почистване след това. Вече няма нужда да мислите и да приготвяте марината си в деня преди вашето барбекю. Просто запечатайте кутията с вашата маринована храна вътре, съхранявайте ги в хладилника си и ги поставете на вашия грил веднага след няколко часа. Само няколко часа? Точно така! Поради по-ниското атмосферно налягане, рибата и месото започват незабавно да попиват подправките и вкусовете на маринатата, като по този начин вашите меса и риба ще абсорбират аромата на марината много по-бързо, когато се вакуумират.
Но първо, марината!
Но най-напред: преди нещо да се вакуумира и съхранява, как да създадем вкусна марината, която идеално допълва любимото ви месо или риба? Вакуумни пасатори и блендери на Bosch ви позволяват да създавате всякакви гладки сосове, смутита и маринати - сред много други опции. С ръчния пасатор можете да изрежете, смесите и разбъркате заедно всичките си предпочитани съставки - било то пресни билки, цели зърна пипер или семена, различни сосове и сокове - за да създадете перфектната марината за вашето ястие за деня.
Във всеки случай: вакуумирнето ви позволява да бъдете по-спонтанни от всякога, защото мариноването може да се извърши много по-бързо от обикновено - така че не е нужно да мислите за това в деня преди барбекюто си. Просто поставете месото или рибата в един от вакуумните контейнери с вашата марината и изсмучете въздуха, използвайки някой от продуктите с Bosch Fresh Vacuum System. Същият ден месото ще бъде мариновано и готово за употреба. Само имайте предвид, че вакуумирането доставя аромати и подправки много по-интензивно, така че внимавайте с чесъна и лютия пипер - предупреждение за лютивина!
Извадете нещо хубаво.
И накрая, правилното съхранение е ключово за добрия процес на мариноване. За щастие вакуумната система Bosch Fresh Vacuum System ви предоставя перфектните контейнери за съхранение на вашите мариновани стоки. Плюс това, вакуумните кутии, изработени от Tritan без BPA, са устойчиви на мирис и вкус и могат да се мият в съдомиялната машина за лесно почистване след употреба.
Ако обичате сочна пържола, може да се насладите на тази марината за рибай стек - или ако не се интересувате от месо, опитайте мариновани зеленчуци - патладжаните имат страхотен вкус със следната марината (за 4 порции):
60 мл вода
25 мл тъмен соев сос
75 мл бърбън
2 лъжици сос уорчестър
2 ч. л. лимонов сок
1 лъжица кафява захар
Освен това имайте под ръка малко сол, черен пипер и индийско орехче за подправка при сервиране.
600 г патладжани
4 дафинови листа
300 мл бял винен оцет
150 г сол
1 люта чушка или лют червен пипер
¼ ч. л. риган
200 мл зехтин
750 мл вода
5 зрънца пипер
1. Измийте патладжаните, обелете и нарежете на филийки с дебелина 2-3 см. Поръсете филийките с много сол, за да премахнете горчивината. След това покрийте и оставете да почине за 2 часа.
2. След това измийте добре патладжаните, за да отстраните солта. Подсушете и нарежете на пръчици.
3. За маринатата сложете вода, дафинов лист, оцет и чили да заврят в тиган при настройка 5 за около 7 минути. Добавете патладжаните, намалете до настройка 4 или по-ниска и варете 3½ минути.
4. Покрийте и оставете патладжаните да попият марината за 12 часа - или 6 часа във вакуум. След това отцедете и поставете в съд.
5. За овкусения заехтин обелете скилидките чесън, накълцайте на ситно и смесете в купа с ригана, зехтина и прясно смлените чушки.
6. Изсипете овкусения зехтин върху патладжаните.
Съвет: Сервирайте маринованите патладжани с препечен хляб.
Сега всичко, от което се нуждаете, е добра компания и време за барбекю - Бон апети! Нуждаете се от повече вдъхновение, за да подобрите начина си на хранене с Bosch Fresh Vacuum System? Разгледайте нашия уебсайт и открийте още нови начини да цените храната.