Една от нашите мисии в Bosch е да ви подкрепим по пътя към по-устойчив и здравословен начин на живот - една малка стъпка в даден момент, защото всяко малко действие може да има голямо въздействие. Ето защо ние вярваме в ценния принос за намаляване на хранителните отпадъци чрез използване и съхраняване на пресни плодове и зеленчуци по най-добрия възможен начин. Тъй като хранителните отпадъци са проблем, който е изключително важен в световен мащаб. Ето защо има значение:
Поставяне на хранителните отпадъци в перспектива.
Хранителните отпадъци са глобален проблем - проблем, който тежи 1,3 милиарда тона годишно.
Да… правилно сте прочели. 1,3 милиарда тона храна се губят или изхвърлят всяка година, храна, която би било добре да бъде изядена1. Това е приблизително 30% от храната, произведена за консумация от хората по целия свят2.
Помислете за всички плодове, зеленчуци и останала храна в домашните хладилници, които би било добре да се изядат!
Всъщност, в Европа и Северна Америка отпадъците от храна на глава от населението възлизат на 95-115 кг годишно1.
Разхищаването на храна не само се равнява на загуба на пари, труд и ресурси, които се влагат в производството, но също така допринася отрицателно за климатичните промени.
Емисиите на парникови газове, пряко свързани с храната, която в крайна сметка се губи или изхвърля, възлизат на около 4,4 гигатона емисии на парникови газове годишно3.
Да поставим 4.4 гигатона в перспектива: това е еквивалент на приблизително 2.2 МИЛИАРДА автомобили - уау, нали?
Но най-хубавото е, че всеки може да допринесе с малки стъпки, за да се възползва максимално от останалата храна, като готвено месо или риба, така че всички да работим за устойчиво бъдеще.
Пазарувайте интелигентно за по-добър срок на годност.
Отивате да пазарувате хранителни стоки гладни, стресирани или без обмислен списък - това се случва на всички нас.
Ключът към интелигентното и ефективно пазаруване обаче е да планирате напред и да знаете как да съхранявате храната правилно, за да се възползвате максимално от нейния срок на годност.
Отделете малко време да помислите за това какви например ястия бихте искали да готвите през следващата седмица. Какво ще кажете за лазаня?
След което, погледнете в хладилника си. – може с изненада да откриете неотворен пакет кашкавал, за който не си спомняте, че сте го купили миналата седмица. По този начин знаете какви продукти имате все още налични, за да избегнете купуването им.
След което направете списък за пазаруване от съставките, които нямате и се нуждаете за вашите планове за рецепти за седмицата. Хладилниците Bosch с вградена камера правят тази стъпка още по-удобна, тъй като камерата ви позволяват лесно да преглеждате съдържанието им чрез приложението Home Connect.
Професионален съвет: спрете се на ястия, които споделят съставки. По този начин можете да сте сигурни, че напр. големият карфиол, сметаната или зелените зеленчуци ще бъдат изчерпани изцяло.
Относно пазаруването гладни - избягвайте го.
Ще откриете, че мислите със стомаха си, а не с мозъка си.
Първо изяждайте по-старата храна
Това също е просто, но ефективно мислене, което може да ви помогне да избегнете изхвърлянето на храна, и всичко, което е необходимо, е да организирате малко хладилника си.
Когато прибирате хранителните си продукти, завъртете храната в хладилника и шкафовете си така, така че новозакупените храни - които ще имат по-дълъг срок на годност - да бъдат поставени в задната част на рафтовете, докато по-старите храни поставете отпред. Разбира се, това е принципно правило и трябва да се вземат предвид индивидуалните дати на употреба и годност.
Въпреки това е лесен принцип, който може да ви помогне да следите храната си и да не изхвърляте нищо от нея, тъй като ще сте по-наясно какво трябва да се консумира или приготви първо.
Почистването на рафтовете на хладилника също помагада сте наясно какво има вътре, а положителен страничен ефект е чистият и хигиеничен хладилник.
Съхранявайте и консервирайте предварително приготвената си храна.
Ефективното пазаруването не означава, че трябва да готвите идеални порции с еднократни ястия.
Тази голяма порция къри, която сте направили преди няколко седмици и сте поставили във фризера, е идеалното ястие за един дъждовен ден.
В Bosch искаме да можете да се наслаждавате на ястията, в които влагате любов и усилия - като ви даваме възможност гъвкаво да ги съхранявате по начин, който запазва вкуса им и удължава свежестта им.
Ето защо разработихме нашата свежа вакуумна система Bosch Fresh Vacuum System, която превръща ежедневните ви помощници в кухнята - пасатора, блендера и ръчния миксер - в удобни продукти 2-в-1.
Вакуумният блендер има интегрирана система за вакуумиране за смесване при вакуумни условия. Благодарение на външния маркуч, можете също да използвате блендера и за вакуумно съхранение.
Пасаторите и миксерите могат да се трансформират във вакуумни устройства, като се прикрепи помпата с едно щракване. Съвместима с редица решения за съхранение, като например вакуумни кутии и вакуумно запечатани пликове, всички тези контейнери могат да се вакуумират чрез вградената клапа. Ако искате да се насладите на останалия обяд на работа на следващия ден, просто изсмучете въздуха с помощта на вакуумната помпа, приберете го в хладилника или фризера и на другия ден поставете кутията в микровълновата в офиса.
Вакуумирането не само поддържа вашите пресни зеленчуци, плодове и останалата храна свежи за по-дълго, но и запазва вкуса и хранителните им вещества.
Не е нужно да се притеснявате от образуване на ледени кристали върху храната ви във фризера, тъй като вакуумните условия предотвратяват това.
Чрез замразяване на по-малки порции от една и съща храна можете да гарантирате, че ще размразите само необходимото количество, за да намалите допълнително отпадъците. В допълнение към системата за вакуумиране, хладилниците на Bosch с VitaFresh със своето отделение с температура 0°C и специално уплътнение за влажност могат допълнително да ви помогнат да намалите отпадъците от храна.
Възползвайте се максимално от останалата храна.
Всички сме го правили: втренчени в съдържанието на хладилника, пълен с малки порции останала храна. Но какво да правим с тях?
Това е идеалният момент да проявите креативност и да забъркате нещо ново от вкусната останала храна.
Да приемем, че имате останало пиле на скара и зеленчуци от барбекюто през уикенда, но не желаете просто да ги претопляте за следващото си хранене. Тези видове съставки могат да бъдат перфектно преобразувани в нова храна. Всичко, от което се нуждаете, е малко паста, сметана и любимите ви подправки, смесени с останалата храна и voilà, имате вкусно ново кремообразно ястие с паста.
Или какво ще кажете за пресните плодове от последното ви ходене до местния пазар? Всички знаем, че особено пресните плодове могат да се развалят много бързо. Но съхранявани във вакуумни контейнери, те ще останат свежи до 2 пъти по-дълго*.
Или какво ще кажете да ги използвате, за да създадете вкусно смути с вакуумния блендер, за да запазите до 5 пъти повече витамин С **? Ако не се чувствате достатъчно креативни, разгледайте нашия уебсайт и открийте още нови начини да цените храната.
*съхранявани във вакуумен контейнер и пликове в хладилник, в сравнение с обикновените невакуумни методи за съхранение, проучване, проведено от независима лаборатория 09/2018, 6/2019 и 12/2019.
** след 24 часа в сравнение с нормално блендиране без вакуумиране. Изследване, направено от независима лаборатория 08/2018.
1 FAO. 2011. Глобални загуби на храна и хранителни отпадъци - обхват, причини и превенция. Рим, 29 pp. (също и на http://www.fao.org/docrep/014/mb060e/mb060e00.pdf)
2 FAO. 2015. Глобална инициатива за загубата на храна и намаляване на отпадъците. Рим, FAO. (също и на http://www.fao.org/3/a-i4068e.pdf)
3. Rezaei, Maryam & Liu, Bin. 2017. Загуба на храна и отпадъци във веригата за доставка на храни. Nutfruit. 71. 26-27.