
Храненето с разноцветни ястия всеки ден може да допринесе за вашето здраве и благополучие, а цветните есенни рецепти също могат да развеселят настроението ви. Плодовете, зеленчуците и билките са във всички нюанси от обичайните цветове като жълто, оранжево, червено и зелено, чак до лилаво, синьо и дори черно. "Хранете се с дъга всяка седмица", препоръчват специалистите по хранене. Различните цветове са не само лечение за очите, но вторичните растителни вещества, които добавят цвят към зеленчуците, също стимулират различни здравословни процеси в нашето тяло. Някои от тях имат противовъзпалителни ефекти, други засилват имунната система или имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система.
Това означава, храненето с дъга всяка седмица не само прави ястията естетически, но и допринася за вашето здраве и жизненост. Какво ще кажете за малко вдъхновение как да оцветите седмичното си хранене?
Какво могат да направят веги цветовете за вас.
Червено
Какво може да бъде по-апетитно от гледката на яркочервени, пресни ягоди или домати? Дължим тази апетитна гледка на растителния пигмент ликопен. Това придава на ягодите, доматите, дините, лютите чушки и други подобни отличителния им червен цвят. Наред с други неща, ликопенът може да укрепи имунната система на организма и се казва, че има защитно въздействие срещу различни заболявания като ревматизъм, артрит, инфаркти и инсулти. И накрая, малките червени помощници могат да предотвратят клетъчните промени и по този начин да инхибират развитието на тумори. Така че всеки път, когато закусвате някаква доматена салата или пресни ягоди, вие всъщност активно помагате на тялото си да се бори с лошите влияния. Не е ли супер?
Готови ли сте за вкусно изцяло червено ястие? Какво ще кажете за обилен яркочервен борш или плодово, яркочервено смути?
Борш
Трудност: Средна | Порции: 8
Съставки
• 500 г говеждо месо (напр. филе)
• 200 г свинско шкембе
• 400 г цвекло (предварително сварено)
• ½ зеле
• 400 г томати
• 20 г магданоз
• 1 чили
• 3 глави червен лук
• 200 г моркови
• 100 г корен от целина
• 1 л вода
• 3 дафинови листа
• 500 мл сок от цвекло
• 1 ч. л. бахар
• 5 с. л. винен оцет
• сол
• черен пипер
• заквасена сметана за сервиране (по избор)
• растително олио за пържене
Стъпка 1/8
Нарежете на едро магданоза. Нарежете на ситно чушката чили. Зелето и лукът се нарязват на фини ивици. Нарежете цвеклото, морковите, доматите и корена от целина на парчета с размер на хапка.
Стъпка 2/8
Нарежете свинското и говеждото месо на големи кубчета.
Стъпка 3/8
В голяма тенджера заврете водата с говеждото и свинското месо. След това намалете топлината до ниска и обезмаслете пяната от повърхността. След това добавете дафиновия лист, солта и черния пипер и оставете да къкри за около 25 - 30 минути.
Стъпка 4/8
В друга голяма тенджера задушете морковите, цвеклото, зелето, лука, чушката чили и корена от целина в малко растително масло на среден огън за прибл. 5-7 минути докато омекнат.
Стъпка 5/8
Деглазирайте тигана със сока от цвекло и оставете да се редуцира за прибл. 15 - 20 минути.
Стъпка 6/8
Прецедете свинското и телешкото месо и оставете месото настрана. Добавете бульона в тигана и оставете да се редуцира за прибл. 10 - 15 минути.
Стъпка 7/8
Към борша добавете месо, бахар и домати. Разбъркайте добре, до смесване на съставките.
Стъпка 8/8
Добавете магданоз и винен оцет. Разбъркайте добре, до смесване на съставките. Насладете се с чаша заквасена сметана, при желание.
Яркочервено смути
Трудност: Лесно | Порции: 2
Съставки
• 90 г краставици
• 2 броя червено цвекло (средна големина, сварени)
• 120 г малини (замразени)
• 1 с.л. сироп от агаве
• 250 мл вода (студена)
• 1 клонче мента
Стъпка 1/3
Обелете и нарежете краставицата. Нарежете червеното цвекло на кубчета.
Стъпка 2/3
Поставете краставица, червено цвекло, замразени малини, сироп от агаве и вода в блендер. Съберете листа от мента и добавете към блендера.
Стъпка 3/3
Смесете на висока скорост за прибл. 2 - 3 минути докато стане хомогенна смес. Насладете му се като енергизиращ снакс или закуска.
Жълто и оранжево

Очевидно първите оранжеви плодове, които ни идват на ум, са портокалите. Те са утвърдили своята репутация като стимулатори на нашата имунна система благодарение на високите си нива на витамин С. Витамините обаче не са всичко, което портокалите могат да предложат. Жълтите и оранжевите цветове в плодовете и зеленчуците идват от естествения оцветител каротеноид. Изследователите са установили, че пигментът може да засили имунната ви система, храносмилането и метаболизма. Освен това се предполага, че забавя стареенето на кожата.
За вашата дневна доза каротеноиди можете да започнете деня с вкусно портокалово смути от ананас, банани, манго и пресен портокалов сок. За по-вкусни рецепти за смути проверете нашето приложение VitaBar App. Между другото: В приложението можете дори да филтрирате рецепти според цвета им.
Зелено
Естествените зелени храни дължат своя външен вид на вероятно най-известния естествен оцветител: хлорофил. Той е отговорен за зеления цвят на растенията и е съществена част от фотосинтезата - превръщането на въглеродния диоксид в кислород. Той също така придава цвят на нашите плодове и зеленчуци - например на ябълките, крушите и кивито, както и на зелените чушки, спанака и зеленото зеле. Малките зелени пигменти също могат да помогнат на човешкото тяло да изгради нови кръвни клетки и мускули. Освен това се казва, че хлорофилът има почистващ и детоксикиращ ефект и помага за предотвратяване на деменция и диабет. И накрая, това може да бъде полезна мярка срещу недостиг на желязо или магнезий. Малки пигменти - с голямо въздействие!
Искате нещо зелено? Опитайте нашата супа с нудли, зелен фасул и лимонена трева. Bosch Cookit, нашата кухненска машина с функция за готвене, лесно ви води през процеса на готвене - вкусът е гарантиран. Не ви се готви? Няма проблем. Опитайте нашата здравословна купа зелена салата с дресинг от авокадо. Ако искате да добавите допълнително зеленина към ястието си, нашият Bosch SmartGrow Life вътрешната градинска система ви осигурява свежи и вкусни билки през цялата година.
Супа с нундли, зелен фасул и лимонена трева.
Трудност: Лесно | Порции: 2
Съставки
• 100 г зелен фасул
• 1 стрък лимонена трева
• 150 г оризови спагети
• 1 патладжан
• 2 ч. л. сол
• 1 чили
• 2 глави лук шалот
• 15 г джинджифил
• 2 скилидки чесън
• 10 г куркума
• 50 г кориандър
• 4 с.л. кокосово масло
• 1 лайм
• 250 мл кокосово мляко
• 250 мл зеленчуков бульон
• 200 мл вода
• 2 ч. л. кафява захар
• 2 ч.л. рибен сос
• сол
• мента (за сервиране)
Стъпка 1/4
Загрейте предварително фурната до 180°C/350°F. Нарежете патладжана на големи ивици, сложете в сито, разбъркайте със сол и оставете да почине 5 минути. Изплакнете под течаща студена вода и подсушете. Поставете върху тава за печене, намажете с малко растително масло и прехвърлете във фурната. Печете прибл. 30 мин.
Стъпка 2/4
Междувременно, за да направите пастата, извадете семките от чилито. Нарежете на едро шалота, джинджифила, чесъна, куркумата, лимонената трева и кориандъра. Добавете всички тези съставки към кухненския робот заедно с кокосовото масло и разбъркайте в паста. Настържете кората на половин лайм, след това го изцедете и оставете настрана. Останалият лайм го оставете за сервиране.
Стъпка 3/4
Загрейте останалото кокосово масло в тенджера на среден огън. Добавете паста от зелено къри и пържете докато пусне своите аромати за прибл. 5 минути. Добавете патладжан и запържете за прибл. 1 минута. Добавете кокосово мляко, зеленчуков бульон, вода, кафява захар и рибен сос. Оставете да заври, намалете огъня и оставете да къкри леко на средно ниска температура, прибл. 10 мин. Точно преди сервиране, подправете със сол на вкус, добавете кората от лайм и сока и разбъркайте добре.
Стъпка 4/4
Гответе нудълите според инструкциите на опаковката. Отцедете под студена вода и оставете настрана до сервиране. Оставете тенджерата с подсолена вода да заври и бланширайте зеления фасул за прибл. 2 мин. Разделете нудълите между купата, изсипете супата с черпак и поставете отгоре зеления фасул. Гарнирайте с мента по желание и сервирайте с останалия лайм. Добър апетит!
Рецепта: Купа зелена салата с дресинг от авокадо.
Трудност: Лесно | Порции: 2
Съставки
• 2 броя авокадо
• 1 с. л. сок от лайм
• 10 г кориандър
• 1 ч. л. нектар от агаве
• 50 мл вода
• 50 г бейби спанак
• ½ краставица
• 200 г броколи
• 100 г грах
• сол
• черен пипер
• босилек (за сервиране)
• нарязан шам фъстък (за сервиране)
Стъпка 1/3
За дресинга обелете и махнете костилката на авокадото. Добавете авокадо, сок от лайм, кориандър, сироп от агаве и вода към мерителната чаша. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте до хомогенна смес. Сложете настрана.
Стъпка 2/3
Измийте и почистете спанака. Нарежете краставицата. Разполовете, обелете и нарежете останалото авокадо. Нарежете броколито на цветчета. Добавете подсолена вода в тенджера и оставете да заври. Добавете цветчетата броколи и гответе за прибл. 7 мин. или докато омекнат. Извадете броколито от водата и оставете настрана. Добавете грах към все още кипящата вода и гответе за прибл. 3 минути, след което отцедете.
Стъпка 3/3
Подредете спанака, броколито, краставицата, граха и авокадото в купички. Гарнирайте с босилек и нарязан шам-фъстък и поръсете отгоре дресинга от авокадо. Добър апетит!
Синьо и лилаво
Синьото и лилавото може да не са първите цветове, за които ни идва на ум, когато мислим за прясна храна. Независимо от това, има разнообразие от вкусни и здравословни плодове и зеленчуци, естествено оцветени в тези нюанси. Те дължат необичайните си нюанси на естествения оцветител антоциан. Частица, която попада под кожата ви, тъй като се казва, че виолетовите пигменти имат превантивен ефект върху стареенето на кожата и влияят положително на кръвоносните съдове. Те са малки чудеса против стареене. В допълнение, те могат да допринесат за подобряване на зрението и паметта, а също така имат и противовъзпалителен ефект.
И така, следващия път, когато се озовете пред секцията с плодове и зеленчуци в супермаркета и се чудите какво да купите - защо не вземете боровинки, червено грозде, смокини, цвекло, черни маслини или патладжани? Може да искате да вземете и червено зеле (което всъщност е нещо като лилаво), за да опитате нашето печено червено зеле с козе сирене и бекон. Смути от боровинки е чудесен вариант да получите и дневна доза синьо и лилаво. Нашите блендери и сокоизстисквачки Bosch осигуряват оптимална кремообразна консистенция.
Рецепта: Печено червено зеле с козе сирене и бекон.
Трудност: Лесно | Порции: 5
Съставки
• 350 г червено зеле
• 150 г козе сирене
• 2 с. л. бекон
• 3 скилидки чесън
• 3 с. л. зехтин
• 1 лимонов сок
• 2 с.л. кленов сироп
• сол
• черен пипер
• кориандър (за сервиране)
Стъпка 1/5
Загрейте предварително фурната до 160°C/325°F. Нарежете червеното зеле на филийки с дебелина на палец.
Стъпка 2/5
Обелете и смелете чесъна. Добавете масло в малка купа. Добавете лимонов сок и смлян чесън и разбъркайте, за да се смесят добре. Овкусете със сол и пипер.
Стъпка 3/5
Прехвърлете червеното зеле върху тава, покрита с хартия за печене и намажете със сместа от чесън и масло.
Стъпка 4/5
Печете на 160°C/320°F за прибл. 40 мин. След това извадете от фурната и разпределете козе сирене върху филийките червено зеле. Поръсете кленов сироп отгоре и продължете да печете за прибл. 5 мин. Или докато козето сирене покафенее.
Стъпка 5/5
Междувременно запържете нарязания на кубчета бекон на средно силен огън докато стане хрупкав. Нарежете на едро кориандъра. Сервирайте печени филийки червено зеле с пържен бекон и кориандър отгоре. Добър апетит!
Рецепта: Супа от червено цвекло.
Трудност: Средна | Порции: 4
Съставки
• 600 г цвекло
• 400 мл сок от цвекло
• 300 мл портокалов сок
• 80 мл бяло вино
• 1 глава лук
• 1 скилидка чесън
• ½ портокалова кора
• 50 г масло
• сол
• черен пипер
• крутони за сервиране
• crème fraîche за сервиране
Стъпка 1/4
Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Обелете цвеклото и го нарежете на големи кубчета.
Стъпка 2/4
Добавете маслото в голяма тенджера. Добавете лука и чесъна и задушете до прозрачност. Добавете цвекло и задушете за прибл. 5-7 минути. Подправете със сол и черен пипер.
Стъпка 3/4
Деглазирайте в тигана с бяло вино. Добавете сок от червено цвекло, портокалов сок и портокалова кора в тигана. Оставете всичко да заври и оставете да къкри за около 20 - 30 минути, докато цвеклото омекне и се свари.
Стъпка 4/4
Прехвърлете супата в блендер и пасирайте до хомогенна смес. Внимавайте да не препълните блендера, за да избегнете разливане. Овкусете със сол и пипер. Сервирайте с малко крутони и crème fraîche.
Бяло

Белите плодове и зеленчуци нямат никакъв цветен пигмент. Те обаче са от ключово значение за балансираното хранене, тъй като съдържат много ценни витамини и минерали. Особено лукът и чесънът съдържат здравословното вещество алицин, което им придава типичната миризма. Твърди се, че предотвратява рак, инфекции и сърдечно-съдови заболявания.
За да завършите диетата си дъга с някои бели плодове и зеленчуци, можете да включите ябълки, банани, аспержи, целина, карфиол, лук или чесън в плана си за хранене.
Различните цветове не само влияят върху вашето здраве - те също оказват влияние върху нашето хранително поведение и очакванията за вкус. Червеното, оранжевото и жълтото са това, което инстинктивно предпочитаме още от раждането. Тези цветове имат апетитен ефект, тъй като сигнализират на нашия мозък за узряването и вкуса. За разлика от това, зеленото и синьото по-скоро представляват горчивина, което ги прави нашите по-малко предпочитани цветове в храната. Ние научихме и интернализирахме тези сигнали в продължение на десетилетия на човешкото развитие. Като знаем, че имаме нужда от всички цветови нюанси, по-добре да започнем да запознаваме вкусовите си рецептори с дъгата.