Деликатна нежност в твърда черупка: черни миди в бяло вино
Ракообразните добиват все по-голяма популярност и не само докато сме във ваканция на морето. И докато пектените или стридите са изключително популярни сурови, черните миди се приготвят в собствения им сос. За перфектен резултат препоръчваме приготвяне на пара, при което мидите остават крехки и сочни. Фурните от серия 8 на Bosch се предлагат с тайна съставка – функцията за приготвяне на пара. А сега: добър апетит.
Продукти | за 4 порции
Универсален съд за готвене
Миди:
1,5 кг черни миди
Микс от зеленчуци и вино:
2 глави лук
1-2 скилидки чесън
120 г моркови
60 г корен от магданоз
100 г целина
1 био лимон
3 с. л. зехтин
200 мл сухо бяло вино
2 с. л. подправки (магданоз, листа от целина)
Натрошена сол
Прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне
1.
Измийте мидите внимателно под студена течаща вода. Изчеткайте ги хубаво, за да свалите пясъка и остатъците от калций. Издърпате влакната с пръсти. Отделете отворените миди – това са мидите, които не се затварят, когато почукате по една от черупките. Може да са развалени. Прецедете мидите през сито, изплакнете добре и отново прецедете.
2.
Обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Обелете морковите, корена от магданоз и целината и ги нарежете с големина не повече от 1 см. Измийте лимона в гореща вода, подсушете го, настържете кората и изцедете сока.
3.
Загрейте зехтина в съд. Оставете лука и чесъна да се задушават, докато придобият прозрачен цвят. Добавете нарязаните зеленчуци и задушавайте още 4-5 минути, като бъркате непрекъснато. Добавете бялото вино и лимоновия сок, поръсете с подправките и овкусете със сол и пипер.
4.
Подредете мидите в универсалния съд за готвене. Изсипете отгоре сместа от зеленчуци и бяло вино, както и настърганата лимонова кора. Гответе според указанията.
5.
След 6 минути разбъркайте мидите с широка шпатула или повдигнете съда за готвене и го разклатете. След това довършете готвенето според указанията.
Начин на печене
Приготвяне на пара
100 °C
Време за готвене: 10-12 минути
Съвет
Ако искате да поднесете мидите като основно ястие, ви препоръчваме да съчетаете тази уникална рецепта с класическа гарнитура: домашно приготвен хляб, който да топите в бульона на мидите.
Още по-добри резултати с всяка рецепта.
С интелигентните функции постигате още по-добри резултати при приготвянето на различни ястия. Запознайте се с разнообразните функции на нашите фурни за вграждане и се възползвайте от тях, за да приготвяте неустоимо вкусни ястия.